Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kolumna kierownicy i taśma airbag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno kupiłem Megane po okazyjnej cenie. Okazało się, że jest jednak parę rzeczy do wymiany. Mój mechanik stwierdził, że do wymiany jest kolumna kierownicy. Oprócz tego najprawdopodobniej taśma airbag będzie do ogarnięcia bo świeci się kontrolka i coś w kierownicy szumi. Zamierzam w niedzielę jechać w dłuższą trasę. Powiedzcie mi, czy te usterki są bardzo poważne? Lepiej może żeby wziął inne auto, czy jednak można z tym jeździć? No, poprzedni właściciel widocznie z tym trochę jeździł skoro nie wiedział że trzeba wymienić... Pytam Was bo mojego mechanika akurat nie ma a nie mam do niego telefonu.

Kolumna kierownicy? a co się dzieje że trzeba wymienić? Może chodziło mu o maglownicę?

Jak nie masz tempomatu to tanio powinieneś znaleźć zwijacz na alle, olx... tylko że proponuję go rozebrać i samą taśmę porządnie wyczyścić, wyprostować aby nie było zagięć, przesmarować białym smarem (lub takim który nie wysycha), złożyć i zamontować. Możesz też próbować naprawiać ale tutaj już jest różnie...

Kolumna kierownicy? a co się dzieje że trzeba wymienić? Może chodziło mu o maglownicę?

Nie wiem. Akurat mój tata wstąpił do warsztatu i mu mechanik powiedział, że chodzi o kolumnę kierownicy. Czy o maglownicę to nie wiem. Natomiast jest podobno zużyta... Jak, co i dlaczego? Nie znam się :P

Ale zauważyłem, że kierownica czasem traci sterowność gdy ruszam pod górkę. Trzymam ją prosto a auto nieco skręca w lewo, prawo jakbym jechał na lodzie. Minimalnie, ale przypuszczam że to może być wina tej kolumny.

Edytowane przez deha21