oli18 Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Witam mam pytanko wlasnie kupilem dzisiaj autko Meganke Clasic stan wysmienity z niemiec srodeczek nie zniszcozny blachowka tez, tyle ze dopatrzylem sie jednej wady przy wyswietlaczu od radia i obok tego zegar i temperatura klimy( wyswietlacz dzielony) nie widac wszystkich czesci literek czy to idzie jakos naprawic czy czeba kupowac nowe wyswietlacze??? Jesli orientuje sie ktos w problemie prosze o pomoc Pozdrawiam[/b] [ Dodano: 2007-02-15, 21:05 ] prosze jestem tutaj nowy moze ktos by mi pomogl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 spokojnie... nie ma co sie goraczkowac, ktos zawsze pomoze. po pierwsze. to nie jest temperatura klimy, tylko temperatura zewnetrzna (czujnik znajduje sie pod prawym, zewnetrznym lusterkiem wstecznym) a co do brakujacych segmentow wyswietlacza. NAJPRAWDOPODOBNIEJ, po prostu styki zasniedzialy. wystarczy sciangac oprawe, dostac sie do wyswietlacza i przeczyscic styki, na wszelki wypadek mozna psiknac jakims plynem do stykow (np. kontakt). jesli to nie pomoze, to sprawdz styki przy radio. powinno pomoc. PS: witamy na forum i gratulujemy zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Wg mnie problem lezy w samym wyswietlaczu a nie stykach przy radiu. Trzeba rozebrac, przeczyscic. Jest stronka w sieci, ktora wlasnie opisuje takie problemy z wyswietlaczami, dosc czesta przypadlosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Polecam przeczytać ten post: wyświetlacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Jest stronka w sieci, ktora wlasnie opisuje takie problemy z wyswietlaczami i jest ona TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norby Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 a co do brakujacych segmentow wyswietlacza. NAJPRAWDOPODOBNIEJ, po prostu styki zasniedzialy. wystarczy sciangac oprawe, dostac sie do wyswietlacza i przeczyscic styki, na wszelki wypadek mozna psiknac jakims plynem do stykow (np. kontakt). Przerabiałem ten temat, z Megi nie jest tak łatwo. Taśma łącząca płytkę z wyświetlaczem nie ma żadnych styków niestety, połączona jest bezpośrednio poprzez lutowanie i zaprasowanie w wyświetlaczu. Nie wchodzi w grę żadne czyszczenie czy polewanie płynem..... Ale proszę próbować jeśli ktoś znajdzie metodę odzyskania zagubionych symboli na wyświetlaczu, także i ja skorzystam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Czy możesz napisać coś więcej o połączeniu wyświetlacza z płytką drukowaną? Co do czego jest przylutowane a co zgrzane/sprasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 lutowanie i zaprasowanie w wyświetlaczu. To nie jest lutowanie tylko klejenie klejem przewodzącym i utwardzane na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Myślę, że nie chodziło o lutowanie do LCD a do płytki drukowanej. Są takie rozwiązania gdzie z wyświetlacza wychodzą gotowe piny do podlutowania w płytkę. Chyba o coś takiego chodziło koledze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Tak dokładnie - bo poszedłby wyświetlacz przy zbyt wysokiej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norby Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Czy możesz napisać coś więcej o połączeniu wyświetlacza z płytką drukowaną? Co do czego jest przylutowane a co zgrzane/sprasowane. Cały pic polega na wydobyciu wyświetlacza spod parapetu, jest trochę zabawy. Kolejnym zadaniem jest wydłubanie płytki drukowanej z kasetki (przeklęte zatrzaski) jeśli już trzymasz w rękach bebechy to wyświetlacz będzie dyndał na szerokiej taśmie o długości około 5 cm z jednej strony przylutowana jest na stałe do płytki, drugi jej koniec natomiast wprasowany jest pomiędzy ochronne szybki wyświetlacza gdzie znajduje się kwarc uformowany właśnie w wieloformatowe znaki graficzne wyświetlające się przez cały czas pracy wyświetlacza. Zasada ujawniania się odpowiednich znaków to podanie wyższego napięcia na segment w danym znaku, który pod jego wpływem zmienia warstwę w której się znajduje. Przesuwa się bliżej (lub jak kto woli płyciej) i jest widoczny dla oka ludzkiego. Każdy segment zasilany jest osobno w danym znaku wieloformatowym, dlatego można uzyskać dowolny znak po odpowiedniej konfiguracji. Tą funkcją steruje procesor wbudowany w płytkę wyświetlacza. Wszystko sterowane jest napięciowo nie częstotliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 BArdzo drobiazgowo ;-) Wysupłałem informacją, że LCD z płytką drukowaną łączy taśma. Zatem niektóre scieżki taśmy nie łączą się z płytką lub wyświetlaczem. Naprawa raczej niełatwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norby Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Dokładnie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Bardzo niełatwa bo to zabawa "kardiochirurgiczna" aczkolwiek możliwa do wykonania pod warunkiem, że się ma czym. Jednak zaznaczam, że niezawsze daje to oczekiwane efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norby Opublikowano 16 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Mnie się udało.... Wymieniłem cały wyświetlacz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi