r_afaello Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Witam. Kupiłem do żonki Megane Scenic 2.0 z 1997r. Jest sporo rzeczy do poprawy i w odpowiednich wątkach zapewne poruszę te, z którymi nie moge sobie poradzić. Teraz temat dotyczy ABS. Objawy: - jadę np. 60km/h naciskam do deski - koła blokują, pisk opon - ABS nie zadziałał - dojeżdżam do skrzyżowania, normalnie powoli zwalniając. Ostatni metr (już prawie auto stoi)włącza się ABS (napiernicza w pedał) i auto zamiast stanąć przejeżdża jeszcze kawałek (ryzyko wjechania w dupę komuś)) - kontorlka ABS nie pali się Żeby uniknąć niespodzianki (żona może zapomnieć) wyjąłem bezpiecznik ABS - zapaliła się kontolka ale auto już jest przewidywalne. Możecie poradzić jak podejść do problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Było..., chyba sam nawet to opisywałem. U mnie powodem takiego zachowania była wadliwa praca jednego z czujników, po kilku takich akcjach komputer wyłączy ABS. Jak podejść do tematu - ocena stanu przewodów, jak wizualnie jest ok, to oczyść złącza i pomierz wartości rezystancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r_afaello Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Dzięki. Tylko dziwne że nie wychwytuje tego sterownik i skoro koła piszczą to nie alarmuje usterki czujnika (chyba że wszystkie 4 by padły to zgadujeże nie wiedziałby czy sie ślizga w danym momencie) i nie zapala kontrolki od ABS że coś nie halo z nim. Masz może wartości rezystancji jakie powinny być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Musisz poszukać, są na forum ;) Sęk w tym, że sterownik nie reaguje, bo dostaje nieprawidłowe dane, ale czujniki dają oznaki życia. Wystarczy jeden wadliwy i mogą się dziać takie cuda. Edytowane 5 Maja 2016 przez Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Takie objawy daje też pęknięty pierścień ABS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 A więc kolego, masz komplet informacji i rzeczy do sprawdzenia. Działaj i daj znać jaki rezultat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi