homosapiens_BB Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Witam, Mam bardzo nietypowy problem i liczę że ktoś tutaj może podrzuci pomysłem zlikwidowania usterki. Zacznijmy od tego iż samochód został kupiony ze Szwajcarii po lekkim uderzeniu w tył auta. (sam sprowadzałem i sam naprawiałem). Samochód ma teraz około 70 000km. Po naprawie samochodu i rozpoczęciu jazdy nim szybko wyświetlił się bład "sprawdź układ wydechowy". Mechanik u którego byłem stwierdził iż jest to wina zapchanego filtra DPF. Postanowiłem go usunąć i zaprogramować odpowiednio komputer aby nie wywalał błędu. Niestety po odbiorze i krótkim czasie jeżdżenia (około tydzień) znowu wyświetlił się błąd "sprawdź układ wydechowy". Po wielu próbach u tego samego mechanika i ich niepowodzeniu pojechałem do serwisu Renault aby odczytali prawidłowo kody usterek. W serwisie Renault wyszło iż błąd "sprawdź układ wydechowy" to tak naprawdę "zły moment obrotowy na sprzęgle nr 1". Serwis wgrał nowy soft do skrzyni, zrobił przyuczenie i adaptacje poślizgu sprzęgieł i pomogło.... lecz na około 3 miesiące. Znowu pojechałem zaadaptować skrzynie i pomogło na kolejne 2-3 miesiące. I tak jest teraz za każdym razem z tym że okres pomiędzy którymi pojawia się błąd jest coraz krótszy aż doszło do dnia dzisiejszego w którym po 2h od adaptacji wywaliło błąd. Mam parę typów co ewentualnie może nie działać ale czekam na waszą interpretację. A teraz parę szczegółów z jazdy i objawy: 1) Auto ewidentnie na biegach nieparzystych (czyli na pierwszym sprzęgle) jest słabsze i słabo przyśpiesza 2) Na sprzęgle drugim i biegach parzystych chodzi idealnie 3) Zaraz po adaptacji chodzi na obu sprzęgłach dobrze, z czasem rozstraja się chodzi coraz słabiej na pierwszym sprzęgle aż do wystąpienia błedu (nie ma znaczenia czy pod obciążeniem czy na parkingu) 4) W momencie jak pierwsze sprzęgło już czuć że zaczyna gorzej przyśpieszać to przy każdym ruszaniu nie ma płynnego zasprzęglenia tylko jest minimalne szarpnięcie Dla bardziej wtajemniczonych w momencie jak auto chodzi dobrze to punkt zasprzęglenia pierwszego sprzęgła jest na poziomie 13mm , a drugiego około 8.6mm. Jak jest już bład na desce to wtedy pierwsze sprzęgło ma około 9mm, a drugie jest tylko minimalnie rozbierzne np. 8,3mm. Co wy o tym sądzicie. Narazie nie piszę moich typów aby nie sugerować ewentualnych odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Ta sama skrzynia jest w Fordach i objawy takie jak u Ciebie często świadczą o konieczności wymiany sprzęgieł. W Fordach występował problem z uszczelniaczem na skrzyni, olej leciał na jedno sprzęgło i zaczynało się ono ślizgać, tu może być podobnie. Rozumiem, że oprogramowanie silnika i skrzyni zostało uaktualnione, a dopiero po tym wykonano adaptację sprzęgieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekPilus Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Kolego homosapiens_BB, niedawno kupiłem scenica z 2011roku i ma ten sam problem, czy możesz podpowiedzieć jak sobie poradziłeś? Jak się historia zakończyła? Pozdrawiam KrzysiekPilus. Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 21 Maja 2017 przez KrzysiekPilus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homosapiens_BB Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Kolego problemu nie rozwiązałem jak na razie. Po wielu już próbach jestem przekonany na 99% że przyczyną w moim przypadku jest brak filtra DPF. Niestety nikt nie jest w stanie wyłączyć go w sterownikach tak aby nie siało błędów do skrzyni. Dla ciekawostki dlaczego może to być problem od DPF i jego braku daje przykład mojej drugiej Renault Megane też z EDC 1.5dci. Jedyna różnica pomiędzy autami to rocznik. Druga jest z 2012r a nie z 2010r jak w pierwszej w której mam problemy. Otóż w drugiej, która kupiłem automat miał przypadek nastepujący: przy zmianie biegów z 1 na 2 szarpał jak uczeń na "L"-ce ale tylko i wyłacznie przy delikatnym ruszaniu i baaaardzo powolnym rozpędzaniu auta na pierwszym biegu aż obroty dochodzą powoli do miejsca w którym auto ma zmienić bieg na 2-gi i wtedy dochodziło do szarpania takiego potrójnego poczwórnego zanim załaczony został drugi bieg. Objawów nie było przy bardziej dynamicznym ruszaniu. I teraz ciekawostka..... przy okazji testów co jest z moją pierwszą megane wyszło ze przepływomierz podaje złe parametry wiec postanowiłem podmienić z mojej drugiej meganki do pierwszej przepływomierz. Efekt: w pierwszej nic się nie zmieniło natomiast w drugiej przestało szarpać przy zmianie biegów z 1-tki na 2-kę. :D ot to cała magia Renault i Francuskich wynalazków. Z tąd też czekam aż założę do mojej pierwszej DPF oryginalny i obstawiam że wszystko wróci do normy. Ale to dam znać jeszcze na tym forum aby kolejni mogli wiedzieć co finalnie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 FAP - jest bardzo dobrym wskaźnikiem stanu technicznego silnika, kierunek poszukiwań wg. mnie właściwy Proponuje poczytać ;Wypalanie FAP-a - Uwagi użytkowników Większość niedomagań skrzyń automatycznych to; niewłaściwy olej, zabrudzony filtr oleju skrzyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homosapiens_BB Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 W każdej skrzyni wymieniam olej i filtry, w zależności od skrzyni ale w większości przypadków jest to co 60tys km. Jeżdże tylko automatami wiec nie jest to dla mnie obcy temat. I podchodzę do serwisowania aut po zachodniemu a nie po Polsku. Zawieszenie tak samo jest wg. mnie do wymiany średnio co 150tys km. I jeżeli auta dochodzą do takiego przebiegu w moich rękach to tak też robię iż wymieniam komplet zawieszenia. Uwierzcie że poprawa przyczepności i bezpieczeństwa jest bardzo duża. Mimo iż przed wymianą na każdej stacji diagnostycznej wyjdzie iż amortyzatory mają sprawność po 75% to w realnych warunkach nadają się do śmietnika bo są już po prostu zużyte. Jeżeli kogoś puszcza budżet to dobrze jest również wymienić sprężyny i połączenia gumowe w zawieszeniu. Powracając do mojej skrzyni. DPF zostanie założony w najbliższym miesiącu więc podzielę się efektami czy auto wróciło do swoich parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Czytający to duchy święte aby wiedzieli, że Ty wymieniasz olej i filtr skrzyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roland706 Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 rozwiązałeś ten problem??? bo mam to samo . błąd sprzęgła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGalusz Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Mam ten sam problem i błąd nie dotyczy w ogóle układu wydechowego tylko skrzyni biegów i sprzęgieł. Do Wymiany macie sprzęgło : https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3316162115321-602_0005_00-zestaw-sprzegla-dwutarczowego-z-lozyskiem-wyc,scr_dItems.html Adaptacja sprzęgieł to doraźna pomoc na kilak tysięcy km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieksurf Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Witam. Czy ktoś wymieniał koło dwumasowe w skrzyni EDC 1.5dci? I jaką ma wytrzymałość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nutoski Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Dnia 6.05.2017 o 10:22, homosapiens_BB napisał: Powracając do mojej skrzyni. DPF zostanie założony w najbliższym miesiącu więc podzielę się efektami czy auto wróciło do swoich parametrów. Odświerzę temat po kilku m-ach. Czy kolega Homosapiens mógłby napisać, czy problem ze skrzynią zniknął po założeniu z powrotem DPFu, czy jednak to sprawa samego sprzęgła, co sugerował tu inny kolega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agar Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Dnia 12.05.2016 o 21:36, homosapiens_BB napisał: Witam, Mam bardzo nietypowy problem i liczę że ktoś tutaj może podrzuci pomysłem zlikwidowania usterki. Zacznijmy od tego iż samochód został kupiony ze Szwajcarii po lekkim uderzeniu w tył auta. (sam sprowadzałem i sam naprawiałem). Samochód ma teraz około 70 000km. Po naprawie samochodu i rozpoczęciu jazdy nim szybko wyświetlił się bład "sprawdź układ wydechowy". Mechanik u którego byłem stwierdził iż jest to wina zapchanego filtra DPF. Postanowiłem go usunąć i zaprogramować odpowiednio komputer aby nie wywalał błędu. Niestety po odbiorze i krótkim czasie jeżdżenia (około tydzień) znowu wyświetlił się błąd "sprawdź układ wydechowy". Po wielu próbach u tego samego mechanika i ich niepowodzeniu pojechałem do serwisu Renault aby odczytali prawidłowo kody usterek. W serwisie Renault wyszło iż błąd "sprawdź układ wydechowy" to tak naprawdę "zły moment obrotowy na sprzęgle nr 1". Serwis wgrał nowy soft do skrzyni, zrobił przyuczenie i adaptacje poślizgu sprzęgieł i pomogło.... lecz na około 3 miesiące. Znowu pojechałem zaadaptować skrzynie i pomogło na kolejne 2-3 miesiące. I tak jest teraz za każdym razem z tym że okres pomiędzy którymi pojawia się błąd jest coraz krótszy aż doszło do dnia dzisiejszego w którym po 2h od adaptacji wywaliło błąd. Mam parę typów co ewentualnie może nie działać ale czekam na waszą interpretację. A teraz parę szczegółów z jazdy i objawy: 1) Auto ewidentnie na biegach nieparzystych (czyli na pierwszym sprzęgle) jest słabsze i słabo przyśpiesza 2) Na sprzęgle drugim i biegach parzystych chodzi idealnie 3) Zaraz po adaptacji chodzi na obu sprzęgłach dobrze, z czasem rozstraja się chodzi coraz słabiej na pierwszym sprzęgle aż do wystąpienia błedu (nie ma znaczenia czy pod obciążeniem czy na parkingu) 4) W momencie jak pierwsze sprzęgło już czuć że zaczyna gorzej przyśpieszać to przy każdym ruszaniu nie ma płynnego zasprzęglenia tylko jest minimalne szarpnięcie Dla bardziej wtajemniczonych w momencie jak auto chodzi dobrze to punkt zasprzęglenia pierwszego sprzęgła jest na poziomie 13mm , a drugiego około 8.6mm. Jak jest już bład na desce to wtedy pierwsze sprzęgło ma około 9mm, a drugie jest tylko minimalnie rozbierzne np. 8,3mm. Co wy o tym sądzicie. Narazie nie piszę moich typów aby nie sugerować ewentualnych odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi