shu90 Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Panowie, proszę pomóżcie bo już mało włosów na głowie zostało. Od samego początku posiadania auta nie mogę się połączyć CLIPem do "kalkulatora" klimatyzacji, błąd połączenia z kalkulatorem. Żadnych błędów nie posiada w pamięci sterownika/abs itp. gdzie spokojnie mogę wejść i odczytuje wszelkie parametry/błędy. I teraz, czy klimatyzacja w momencie braku ciśnienia lub uszkodzenia preostatu nie pozwala na odczytanie błędów? Zaznaczę że w momencie uruchamiania, sprzęgło sprężarki w pełni załączało klimatyzacja, jest sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 O ile się nie mylę, to w tym modelu i z tym silnikiem układ klimatyzacji jest bardzo prosty, w zasadzie całością steruje presostat. Prawdopodobnie ECU dostaje jedynie informacje o włączeniu/wyłączeniu klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) A czy jesteś w stanie podpowiedzieć mi czy znajdę w internecie kartę charakterystyki tego czujnika ( 7701205751 ) abym chociaż sprawdził miernikiem czy działa? Niby charakterystykę znalazłem, posprawdzam także i połączenie do sterownika Edytowane 20 Lipca 2016 przez shu90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Obawiam się, że tego nie znajdziesz. Ja natrafiłem na takie dane, ale też bardzo nie szukałem. Spróbuj zbudować mostek rezystancyjny i zastąpić nim presostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Połączenia do sterownika posprawdzane, przejścia są. Mam nadzieje że ten obecny który wykręciłem i na pewno nie jest oryginalny jest sprawcą problemu z podłączeniem do klimatyzacji chociaż nachodzi mi myśl że CLIPem do mojego auta nie da się po prostu podłączyć... Podmienię czujnik na inny (znalazłem tutaj na forum że takie same montowali producenci w Oplach, Fiatach, Alfach) i dam znać edytując ewentualnie posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Ciśnienie podawane przez czujnik ciśnienia klimatyzacji odczytasz w sterowniku silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Okej, ale zastanawiam się jedynie dlaczego nie łączy się gdy wejdę w Klimatyzację. Wtrysk, ABS, skrzynka połączeń, blokada rozruchu wchodzi bez problemu, Klimatyzacja niestety nie łączy. Zastanawiam się czy to wina auta czy CLIP jedynie wyświetla ten przycisk ale nie działa on oryginalnie w tym modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Przy zwykłej klimatyzacji nie ma z czym się łączyć bo nie ma oddzielnego komputera do sterowania automatycznej klimatyzacji. O załączeniu klimatyzacji decyduje fizyczne wciśnięcie guzika AC przy pracującym nawiewie i sterownik silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 No właśnie o tym myślałem bo na schematach nie widać nic innego niż presostat i połączenie do przekaźników/styczników od panelu nawiewów. Dobra, temat rozwiązany, taki bug w CLIPie przy aucie z 2000r ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi