Orzelek Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Wymieniłem klocki hamulcowe na przedniej osi na Textary (tarcze zostawiłem), jednak po wymianie hamulce mocno się grzeją. Tłoczki wcisnąłem dwoma trzonkami młotków, łatwo nie było. Wcześniej zajrzałem pod uszczelkę i nic niepokojącego tam nie zobaczyłem. Na tarczach są rdzawe ślady, klocki muszą się dopasować - nie dotykają całą powierzchnią tarcz, ale to chyba nie ma znaczenia dla mojego problemu. Co może powodować nagrzewanie się hamulców? W poprzednich autach czegoś takiego nie obserwowałem, owszem miewałem problemy z blokowaniem się tłoczków, ale powodem była korozja, a nie wymiana klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1965 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Jarzmo gdzie są osadzone klocki dobrze wyczyściłeś z brudu i rdzy ?. Klocki w czasie montażu muszą lekko dać się założyć do jarzma , jeżeli nie to czyścić , skrobać brud i rdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzelek Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Oskrobałem, nasmarowałem, wydaje mi się, że chodziły dobrze. Prowadnice też dokładnie umyłem i nasmarowałem. Ale chyba rozbiorę je dziś ponownie i sprawdzę, może trochę podpiłuję nowe klocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetryk Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Masz bardzo dobre klocki , tak jak kolegą napisał, bardzo dobrze oczyścić prowadnice klocków, klocków nie piłuj , bo będą piszczeć, blaszki montażowe wymieniłeś na nowe? Oczyściłeś prowadnice i dałeś do nich smar?i smar koniecznie ceramiczny ,a nie jak niektórzy doradzają miedziowy... Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez tetryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzelek Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Miałem na myśli spiłowanie metalowych elementów, by luźniej wchodziły w jarzmo. Tylko, że piłując je pozbawiłbym je lakieru i szybko skorodowałyby. Mówiąc o blaszkach masz na myśli te, które wchodzą w tłoczek? Tak, dałem nowe, które były w komplecie z klockami. Niestety sprężynki nie pasowały i zostawiłem stare, nowe miały zbyt wąski rozstaw końcówek i nie mogłem ich wsadzić w otwory. Prowadnice oczyściłem i nasmarowałem. Mam smar ATE Plastilube, chyba niezły. Dałem go jednak bardzo cienką warstwę, by nie wyciekł na tarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetryk Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Jak cofałeś tłoczek to wchodził jak w "masło" , czy musiałeś użyć bardzo dużej siły? Przed cofaniem tłoczka odkrecileś korek od zbiorniczka płynu ham ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzelek Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Panowie sprawa nieaktualna, sprawdziłem po numerze i klocki, które dostałem (po przedstawieniu informacji o modelu i VIN) nie pasują do mojej meganki! Idę montować stare, nie ma czasu na szukanie innych, gdyż jutro wyjazd... Ech... p.s. mogłem się zorientować wcześniej, jak te sprężynki nie pasowały, ale klocki w jarzmo weszły luźno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi