Szczep87 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Witam, Proszę o pomoc w próbie zdiagnozowania problemu z elektryczną szybą kierowcy. Opis usterki- brak reakcji na przycisk w panelu ( domykania nie sprawdzę bo nie opuszcza mi się szyba) Po przeczytaniu postów na forum podążyłem zgodnie z instrukcją i zrobiłem następujące czyności: 1- rozebrałem panel wypsikałem kontakt sprayem wtyczki 2- wtyczka w drzwiach wyczyszczona i wypsikana 3- Moduł komfortu wysłany do Electric Cars do naprawy ( naprawiony koszt 84 pln z przesyłką) 4- Z uwagi na brak reakcji szyby po naprawie modułu zamiana modułów lewy/prawy drzwi przednie ( moduły oba sprawne, lewa szyba działa na 1 i 2 module ) pomijam fakt, że naprawiono teoretycznie dobry moduł ale załóżmy, że zaczynały się robić zimne luty 5- sprawdzenie wtyczki pod fotelem kierowcy - wygląda ok kable siedzą poruszałem przekaźnikiem 6- sprawdzenie bezpieczników 6 rząd 25A Gdzie jeszcze mogę szukać problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zostaje przycisk w panelu w drzwiach i silnik sprawdzić na krótko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczep87 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Panel z przyciskiem rozbierałem i powiem szczerze nie wiem jak mógłbym to zdiagnozować.. nie mogę zamienić miejscami PRZÓD/TYŁ ponieważ kostki mają inne kształty. Czy zostaje mi tylko w ciemno kupić cały panel ? Ewentualnie jak można sprawdzić czy jest dobry ? Odnośnie sprawdzenia silniczka na krótko rozumiem, że wypinam moduł komfortu i tam w te 2 piny podaje napięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Tak napięcie na te dwa piny podaj i potem odwrotnie też podaj. Przycisk rozebrać przeczyścić styki i obejrzeć luty od spodu czy ok, u mnie było widać gołym okiem że jeden lut nie jest ok. Edit: Kostki a konkretnie obudowy są inne ale możesz wyjąć z nich te "listwy" z pinami i użyć do przycisków na tył ale nie wiem czy są identyczne z przednimi. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez kaag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczep87 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Dzisiaj jadąc w nocy spojrzałem na panel sterowania szybami. przycisk odpowiadający za szybę kierowcy nie świeci, a szyba pasażera przód raz tak raz nie :( Coś mi się wydaje, że problem będzie jednak tak jak pisałeś w panelu sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi