rustin Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam. Szukam nadal problemu z szarpaniem podczas płynnej i delikatnej jeździe ok 2-3 tys rpm lub przyspieszaniu z lekko wciśniętym gazie, przy mocniejszym wciśnięciu tego nie ma. Byłem u mechanika, pod clipem zero błędów. Powiedział, że gdyby to była sonda, cewki to by od razu błąd wywaliło. Zwrócił jedynie uwagę, że przepustnica ma duże luzy tzn jak delikatnie dotykał gazu to była słuchać jakby stukała. Powiedział, że elektronika w niej jest dobra bo też by był błąd. Czyściłem ją i nie widziałem luzów. Jakie są objawy padającej przepustnicy i jak sprawdzić czy ma luzy? Czy może w danym miejscu ma wytarte ścieżki i wtedy szarpie? Dodano: 17 sie 2016 - 00:23 Nikt nie wie? Wysłane z mojego C3 Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Objawy to m.in brak reakcji na gaz, wieszające się obroty, błędy potencjometru przepustnicy, falowanie obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Czyli poszarpywanie podczas jazdy to nie przepustnica? Wysłane z mojego C3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Takie objawy to problem z zapłonem , świece ,cewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Świece nowe, cewki nie wykazują błędów pod clipem i szarpie tylko między 2 a 3 tys rpm podczas spokojnej jazdy Wysłane z mojego C3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Na clipie nie zawsze wykazuje wypadanie zapłonów. Sprawdź jeszcze czujnik zapłonu na wale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Ten zaraz nad skrzynia biegów? Wyciągnąłem go i czyścilem. Czujnika wałków rozrządu nie mogę znaleźć, znalazłem tylko czujnik wału. Wysłane z mojego C3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Czujnika wałków rozrządu nie mogę znaleźć, znalazłem tylko czujnik wału. Bo go nie masz.Wyjmij wszystkie cewki, dokładnie je wyczyść, dokładnie wytrzyj gniazda cewek w głowicy. Ja je czyszczę szmatką nasączoną WD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetryk Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Kup zmywacz do hamulców, dokładnie wszystko wymyjesz,a on poprostu odparuje-dodatkowo osuszy wszystkie części,starym sposobem mechaników możesz cewki potraktować lakierem do włosów-bardzo dobry izolator ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Kupiłem 4 nowe cewki beru, wyczyszcze gniazda i zobaczę czy coś dało. A sonda by takie coś powodowała? Wysłane z mojego C3 Dodano: 22 sie 2016 - 13:06 Cewki założone, poprawy raczej nie ma. Zauważyłem, że na porcelanie na dwóch swiecach są jakby dwie małe ryski. Posmarowalem świece smarem beru ale nic nie pomogło. Świece maja przejechane może że 300km. Chyba kupię jeszcze świece, jak nie pomoże to sonda a potem to już nie wiem co. Wysłane z mojego C3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Świece muszą być oryginalne EYQUEM RFN58LZ , najlepiej działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian1981 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Koledzy mają rację, jeśli nic nie pomogło(świeca/cewka) zostają wtryski. U mnie były podobne objawy kiedy zaczynał się kończyć jeden z nich. Przepustnica może być powodem falowania(na wolnych obrotach), ale nie szarpania podczas przyspieszania. ps Beru są fajne ale ja kupiłem lucasa (jakoś tak) i działają już rok (gwarancja jest na 3 lata). Edytowane 9 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Kupiłem te eq świece. Jak się dostać do wtryskow? Nad nimi jest taka niby półka Alu. Można je jakoś sprawdzić? Wysłane z mojego C3 Dodano: 24 sie 2016 - 15:33 Świece nie pomogły. Czy można sprawdzić wtryskiwacze? Jak się do nich dostać? Wysłane z mojego C3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian1981 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) rustin niestety u mnie robił mechanik z powodu braku miejsca do takich prac. Podobno się narobił (zarobił na mnie) bo trzeba było zaciągać kolektor itd. Edytowane 9 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 (edytowane) Rozebrałem przepustnice, ma wytarty ścieżki co chodzą po nich te druciki co prawda wytarty jest w miejscu gdzie przepustnica jest zamknięta a auto szarpie jak jest częściowo uchylony, więc nie w tym miejscu. Z drugiej strony może nie ma dobrego przepływu? Przepustnica na wolnych obrotach ma 10 procent otwarcia a na maksa wciśnięciu jest tylko 80procent. Czy mógłby ktoś sprawdzić jak ma u siebie? Wysłane z mojego C3 Kolego zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76 Edytowane 9 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi