PaNCuR Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Witam. Proszę poradźcie i poprawcie, jeżeli źle myślę. Alternator wymaga regeneracji, więc postanowiłem go wykręcić. Kolejne kroki: 1. odpięcie klem z akumulatora 2. wypięcie przewodów z alternatora 3. wykręcenie tylko 3 śrub (zaznaczone na zdjęciu) 4. zdjęcie paska wielorowkowego i to wystarczy, żeby wyszedł po dobroci? czy trzeba odkręcić napinacz i gdzie on jest? Naczytałem się na forum i ładne były poradniki, że trzeba było pół auta rozbierać. Czy w moim przypadku obędzie się tego? auto: Megane I ph2. 1.6 16V 107KM 2000r Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Zamień pkt 3 z 4 i będzie OK. Nie da radym, nie zdejmiesz paska, nie wyjmiesz alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNCuR Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Dzięki za odp. Dziś jak napisałem tak zrobiłem... w tej kolejności, którą podałem Zdjąć było łatwo, wystarczyło poluzować śruby i pasek leży luźno. Oddałem do regeneracji. Jutro około południa odbieram. I tu leży pies pogrzebany. Sam montaż alternatora to pikuś, tylko ten pasek założyć Rolka przy alternatorze jest prowadząca, napinająca to pewnie ta dalsza do której dostępu nie mam. Sądzę, że bez brechy lub innego naciągacza się nie obejdzie. Czy macie inny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Czy macie inny pomysł? Tak, postępować zgodnie z tym co jest na forum i w serwisówkach.Możesz próbować, używać "brechy" ale po co się męczyć skoro jest to dokładnie opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi