peri00 Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Witam. Zapragnołem wymienic w moim Scenicu 98r głośniki z tyłu. Kupiłem nowe i... oczywiscie Renault ma kostki na koncu kabli a ja mam w nowych 2 kable na + i -. Ktory kabel wchodzacy do kostki jest + a ktory -? Sa tam jakies rozowe kolory a te kable do nowych sa czarny i czerwony. Jak to skumplowac aby nic nie popalic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 obojętnie jak podłączysz to i tak będzie grać i nic nie spalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rb_zg Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Obojętne to nie jest, ale fakt że nic nie spalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaviaseq Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 koledzy mają racje ale jeżeli chcesz to zrobić fachowo to podepnij je w pierwszy sposób daj wiecej basu i sprawdz czy glosnik przy dzwieku basowym wybija w góre. jeżeli tak to trafiłeś +w+ -w-. jeżeli wbija membrane w dól to podłącz na odwrót;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zicherka Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 AVE Czarny przewod podlacz do glosnika na minus, czerwony podlacz w glosniku na + (podejrzewam ze wtyczki na kablu i koncowki na glosniku nie pozwola inaczej). Potem czarny kabel podlacz do kabla w kostce kolor z czarnym paskiem (np. pomarancz+czarny pasek), a czerwony podlacz do koloru bez paska (np. pomarancz). Sprawdzenie glosnikow przeprowadz nastepujaca - wypnik kostke ISO z tylu radia i podlacz do tej WYPIETEJ kostki plaska baterie (4,5V) w nastepujacy sposob: plus bateri do kabla z kolorem (np. pomarancz), zas minus bateri do kabla z kolorem+ czarny pasek (np. pomarancz+czarny pasek) - powinno wypchnac membrane glosnika na ZEWNATRZ. Jesli jest inaczej to zmien polaczenia glosnika w miejscu: Orginalna kostka przylaczeniowa glosnika - kable nowego glosnika (miejsce te gdzie "nowe" laczy sie ze "starym"). P.S. Kolego Lepper_pl nie jest obojetne podlaczenie "obojetnie jak" glosnikow - beda wtedy graly w PRZECIWFAZIE, lub jesli podlaczymy jeden glosnik dobrze drugi zle i akurat w obu kanalach bedzie ten sam dzwiek to beda one sie znoscic (jeden glosnik wychyli membrane na zewnatrz drugi zas do srodka) - taka jest teoria. Zle podlaczenie najlepiej wychwycic "nausznie" sluchajac szumu bialego i rozowego. Sadze ze kolega z tego forum tez wlaczy sie do dyskusji - prowadzilem z nim dosc ostra polemike na tematy zwiazane z akustyka itp. Zdravim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek42007 Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 jest różnica jak podłączysz, podsumowując to co powiedział zicherka to najlepiej "na ucho" podłączyć :P podłączasz raz tak raz tak i wybierasz tą kombinacje która lepiej brzmi. 8-) spalić nic nie spalisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peri00 Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Dzieki wszystkim! Ide i probuje :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasior5 Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 ja ostatnio mialem ten sam problem.jak wypniesz glosnik z kostki i w wejsciu na kostke w glosniku jest oznaczony plus co prawda jest slabo widoczny ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi