Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Elektryczna szyba - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Nie działa mi opuszczanie elektryczne prawej przedniej (pasażera) szyby w Scenic 2001 1,9 dci ani przyciskiem na drzwiach kierowcy, ani przyciskiem na drzwiach pasażera

Bezpieczniki sprawdzone - ok

Silnik podnośnika (sprawdzałem podłączając na krótko) - po zmianie biegunowości kręci i opuszcza szybę i podnosi szybę -ok

Pozostałe 3 szyby otwieraja sie i zamykają,

Gdzie szukać przyczyny (jakieś przekażniki, itp???

Może ktoś ma jakiś schemat gdzie i kiedy (przy właczonym i wyłaczonym zapłonie) powinno być napięcie lub masa na kostce przy przełączniku na jednych i drugich drzwiach.

Jak najprościej proszę :cry:

Przeszukałem forum ale nic...

prawdopodobnie przekaźnik sie zużył.

podnosząc i opuszczając inne szyby poszukaj (uchem) gdzie się znajdują przekaźniki od szyb. w ten sposób wykluczysz działające i znajdziesz wadliwy. nowy od 3zł w zwyż w elektronicznym

[Cięcie]

Prawdopodobnie cyka jakiś przekaźnik za skrzyneczką z bezpiecznikami w kabinie- tylko jak tam sie dostać??

Radziłbym przyswoić sobie wreszcie regulamin forum :P - Prezes

Najprostsze rzeczy czasem najtrudniej zlokalizować.

Zagięty pin w kostce pomiędzy nadwoziem, a drzwiami.

Szyba działa i po kłopocie - ktoś na chama wciskał kostkę :shock:

post-8743-1210100080_thumb.jpg

witam

Mam podobny problem. Nie da się otworzyć lewej przedniej szyby. jednak po naciśnięciu przełącznika słychać tykanie a więc to chyba nie wina przekaźnika. A poza tym przekaźnik jest niewyjmowalny z płyty montażowej. Jednak po odwruceniu końcówki w silniczku można otworzyć lecz żeby znowu zamknąć czeba odwruciś z powrotem.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Skrzynka z bezpiecznikami wychodzi (nawet nie tak cieżko jak sie wydaje)

Trzeba w pierwszej kolejności odkręcić zaślepkę nad nia (tj tą z włacznikami el szyby tył, sciemnianie światła kokpitu, blokada el szyb tył i inne w zalezności od wypasu Renaulta), Nastepnie w górnej części skrzyneczki bezpieczników jest jedna śrubka torx- odkręcamy, zdejmujemy osłone gumową - opasa całą skrzyneczkę i na boki ruszajac pchamy w kierunku przodu samochodu - z wyczuciem. Po chwili skrzyneczka z bezpiecznikami powinna wyskoczyć z prowadnic, a następnie wyjmujemy ją nie przez otwór skrzynki, lecz dołem poniżej kokpitu.

Troszkę trzeba <boks>