alisdl Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Witam. Mam problem z megane 1 1.6 8V. Dziś samochód zaczął mi szarpać w trakcie jazdy, zatrzymałem się na poboczu i na luzie obroty tak falowały że prawie zgasł. Zgasiłem samochód i odczekałem chwile, ale dalej szarpie podczas jazdy, na luzie już mniej, lecz wskazówka co jakiś czas spada na chwile w dół. Po chwili jazdy zapala się ta kontrolka: http://www.forumsamochodowe.pl/kontrolki-samochodowe/zdjecia/duxr32xze/kontrolka-awarii2dqcyuv-elektroniki-silnika.jpg . Co może być powodem awarii ? Pozdrawiam. Dodam że od paru miesięcy czasami słychać rytmiczne dosyć szybkie cykanie w okolicach silnika. Najbardziej na drugim biegu przy ok. 1.5 tys obrotów. Przy szybszej jeździe nic nie słychać. Nie wiem czy może to mieć coś wspólnego z tym problemem. Kolego zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76 Edytowane 7 Listopada 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Przydałoby się dodanie prawidłowo tego zdjęcia Kolego. Chodzi o kontrolkę EKG silnika? Jak tak to sprawdź najpierw map sensor, a najlepiej zacznij od wężyka, który idzie do niego. On lubi się złamać po latach, może wypaść, ogólnie być nieszczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alisdl Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Chodzi o tą kontrolkę w załączniku. Jutro postaram się to sprawdzić. Dodam jeszcze że teraz występuje tylko pojedyńcze szarpnięcie co jakiś czas samochodem i dzieje się to tylko na ciepłym silniku. Na zimnym nie szarpie od 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) To sprawdź to o czym pisałem. Generalnie ta kontrolka może oznaczać, oprócz tego map sensora, problem z wtryskami, usterkę czujnika prędkości samochodu (ale to byś widział po niedziałającym prędkościomierzu) i chyba jeszcze błędne wskazania dla położenia przepustnicy. Z tym map sensorem to kiedyś też miałem dość podobne objawy. Wężyk był przetarty i raz tak się układał, że dziura się zasklepiała, a innym razem otwierała i auto się dusiło. Edytowane 7 Listopada 2016 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alisdl Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Wężyk wygląda na cały (w osłonce jest).. Co dalej sprawdzić ?? Dodano: 17 lis 2016 - 22:39 Czujnik położenia wału korbowego został wymieniony. Komputer pokazuje takie błędy: 1. Czujnik tlenu 2. Manifold Absolute Pressure (MAP) Circuit Malfunction - CZYLI Ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym (MAP) Awaria obwodu bezwzględnego w kolektorze dolotowym) 3. Usterka obwodu czujnika położenia przepustnicy Problem pozostaje dalej.. Dodano: 29 lis 2016 - 23:26 Problem wygląda na rozwiązany. Wymieniłem map sensor (używka za 30 zł). Przejechałem już 200 km i na razie nic sie nie dzieje :) Edytowane 17 Listopada 2016 przez alisdl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi