markis80 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam Z racji tego że mój wydech kończy swój żywot szukam firmy która zamontuje mi porządny wydech, te wszystkie pseudo tłumiki odpadają. Najlepiej żeby firma była na Śląsku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Kolego montaż wydechu to nie jest jakiś "rocket science". Zrobi Ci to każdy warsztat w okolicy, a nawet jeżeli masz garaż z kanałem to ograniesz to sam. Kwestia ile chcesz wydać na ten tłumik, lub ewentualnie co chcesz uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Kanał mam, zrobić to też potrafię. Chodzi mi bardziej o dobre tłumiki ciche i najlepiej ze stali bez kwasowej, które za rok dwa nie będą do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Teraz dużo rozjaśniłeś B) Nie mam z tym dużo doświadczenia, ale ostatnio do Scenica wkładałem Walkera i było całkiem zacnie (cicho). Generalnie produkują te tłumiki w Polsce (Rybnik) lub Niemcy (Edenkoben) więc z jakością też nie powinno być lipy. Zaczekaj może ktoś bardziej doświadczony podpowie co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) Zadzwoniłem do paru firm i już mi się odechciało tłumików na zamówienie, za duży koszt 2000-2500zł. To zostają mi gotowe, zastanawiam się nad Bosal lub Walker chyba, że możecie polecić coś konkretnego. Edytowane 13 Listopada 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Kanał mam, zrobić to też potrafię. Chodzi mi bardziej o dobre tłumiki ciche i najlepiej ze stali bez kwasowej, które za rok dwa nie będą do wymiany. Czy ja wiem. Jak kupowałem swojego Scenika to sprzedawca wymienił końcowy tłumik, wytrzymał 10 lat, w międzyczasie wymieniłem środkowy odcinek z II-gim tłumikiem. Teraz przy okazji wymiany tylnej belki kupiłem oba odcinki i wymieniłem, koszt jakieś 160 zł z obejmami. Dziwne ale wieszaki gumowe były w bardzo dobrym stanie. W efekcie ledwo słychać silnik jak się stoi przy aucie, wcześniej było słychać buczenie pierdzenie itp efekty dźwiękowe ;)Kup standardowy wydech zamontuj i na pewno pojeździsz 5-6 lat, albo nawet więcej. Budowa dedykowanego układu wydechowego ma sens jedynie przy mocnej modyfikacji silnika w celu znacznego podniesienia jego mocy, ale jest to bardzo kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 W obecnych czasach nie ma recepty, kupujesz tłumik za 120 zł z pod marki wschodzącego słońca i wytrzymuje 10 lat. Powód - producent przeniósł swoją produkcję na daleki wschód i podpisał umowę z chińskim dostawcą. Oczywiście to część "after market" więc wytrzyma ile jest w gwarancji lub dwa dni dłużej a może i 10 lat. I teraz być mądry i posłuchaj "misia" który doradza w sklepie lub "ptysia" który doradza u mechanika czy "muminka" który doradza na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi