markis80 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Muszę zrobić remont zawieszenia i mechanik zaproponował zestaw. Zerknijcie co wybrać lub co zmienić : 1.Amortyzatory Sachs /KYB 2. Sprężyny Lesjofors/KYB 3. Sworzeń Lamforder /Febi 4. Poduszka i łożysko amortyzatora KYB/SNR 5. Drążek kierownicy TRW /Delphi Edytowane 3 Stycznia 2017 przez markis80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 A konkretnie? BTW wymienił bym cały wahacz, a nie tylko sam sworzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Chodzi o firmy części które najlepiej włożyć z tych co napisałem lub propozycje innych. A czemu cały wahacz?? Tuleje są ok tylko jeden sworzeń poleciał ale i tak wymieniam oba..Już mi rachunek skoczył na 1400-1500. Za porządny cały wahacz to 250-300 zł za koło a nie chcę wymieniać tylko jednego. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez markis80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Przecież wahacz to nie tylko sworzeń. W wahaczu są jeszcze silentbloki, które też ulegają zużyciu. Warto więc wymienić całość, a nie tylko jeden element. Chcesz zrobić remont przedniego zawieszenia więc rób to kompleksowo, a nie połowicznie. I tak. Elementy gumowe SNR. Amortyzatory i sprężyny, nie wiem. Obie firmy są dobre z tym, że KYB jest nieco bardziej polecana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zrobisz remont połowicznie, to zużyte elementy, których nie wymienisz, będą mogły powodować szybsze zużywanie pozostałych. No i zgadzam się z przedmówcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) A tych silentblock nie można wymienić?? Trzeba od razu cały wahacz. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez markis80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Nie opłaca się, koszt poszczególnych elementów oraz robocizna jest dużo większa niż cały kompletny wahacz wraz z kosztami wymiany. Poza tym przy montażu tych elementów można popełnić pewne błędy, które spowodują skrócenie "życia" takiego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Ok przeliczyłem koszty i naprawa kompleksowa wahacza jest o 50 zł tańsza od nowego trw. Teraz tylko pytanko czy trw za 220 zł lub Ruvile za 170 zł i nie chodzi o kasę tylko o wytrzymałość a już się przekonałem że nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAZI Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Jeżeli chodzi o wahacz to TRW szedł na pierwszy montaż, no i oczywiści jeżeli sam sworzeń wahacza to też TRW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 No to auto już u mechanika,wymiana całego zawieszenia 1800 zł z robotą. To chyba nie jest źle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Pochwal się czy taki remont daje wrażenie jazdy nówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Jazda bajka jak nowym autem. Amory Sachs, sprężyny lesjofors, nowe wahacze z trw reszta z Lamfordera. Zawieszanie nie jest ani za miękkie a nie za twarde, dla mnie optymalny kompromis. Co zauważyłem lepsze hamowanie nie załącza się tak szybko abs i kontrola trakcji. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi