Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Mycie samochodu pod domem czy zapłacisz ?

art

Rekomendowane odpowiedzi

Witam <ok> Mam oto taki pomysł: stoją sobie samochody np u was po domem/blokiem, ja sobie zakładam małą firemkę, przyjeżdżam pytam czy umyć samochód za cenę 25 zł :( jeżeli ktoś chce to można również zamówić sobie wyczyszczenie wnętrza samochodu, odkurzanie itp :), wtedy +10/15 zł :>

Czy bylibyście chętni na takie coś ?:) Zakładam że wsie odpadają, bo ludzie wolą sobie umyć auta sami :)) chodzi tylko o miasta :>

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi ;)

art, a pytałeś czy jest możliwe rozbujanie takiego interesu <ok> Znając polskie realia trzeba mieć masę papierków. Gryzipiórki będą nawet w stanie podciągnąć to pod wymogi stawiane myjniom samochodowym, a na pewno doczepią sie do braku oczyszczalni ścieków po myciu. (gdzieś już czytałem, że doczepiają się do mycia aut na własnej posesji, właśnie z tego powodu)

No wiesz odradzam, bo zapłacisz ale Ty...mandat:) Skoro mowa o miastach to trzeba pamietać że pracuja tam takie misiaczki jak straż miejska. Mówiąc krótko mycie na ulicy, chodniku itp jest zabronione chyba, że masz zagwarantowany odpływ nieczystości ciekłych, czyli mówiąc krotko kanał<ok> Co prawda jest ich troche ale jednak nie pod każdym choćby autem. Tak wiec uważaj bo mandat za coś takiego to ok. 100 zeta, więc lepiej żebyś się nie przejechał. Wiem bo kumpel dostał, a przepis fakt jest i koniec. Zresztą komu zbywa kasy to jedzie do myjni ręcznej, a reszta jeżdzi na stacje benzynowe. Na przykład na bp moim zdaniem sa najlepsze, żadnych zarysowań itp. Ja na przykład jadę umyć autko z zewnątrz i odkurzyć na stacje, a potem udaje się na jakiś parking przy lesie i tam pieszczę moją Meg woskiem i innymi specyfikami:) Suma sumaru nie polecam, bo raczej popyt na coś takiego byłby nikły. Ale dobra bo się rozposałem a Twoje pytanie było krótkie, a zatem moja odpowiedź: ja bym nie skorzystał, pzdr!

Uwierz nie żartujemy, środowisko to środowisko...no comment. Zreszta jak chcesz poczytaj sobie, to jest uregulowane bodajże w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, cyba jakoś tak, pzdr!

aha dzięki wam <ok> ;/ wiecie pomysł przywiozłem z Anglii... tam takie coś jest możliwe i legalne. Hmm to nawet moja firma nie powstała i już upadła ;D A tak swoją drogą, nie można np wylewać do tych kratek burzowych ? Wiecie, co woda spływa np z drogi itp ?

Lewy: myjka ciśnieniowa, spryskuje, później pucuje, a następnie spłukuje :(

A tak swoją drogą, nie można np wylewać do tych kratek burzowych

No właśnie że nie można. Kanały burzowe zazwyczaj omijają oczyszczalnie ścieków, by nie przerabiać dodatkowej ilości wody. Z tego też powodu nie można podłączyć deszczówki z rynien do kanalizacji sanitarnej, która przez te oczyszczalnie przechodzi.

.. Nie zamierzam skończyć z myciem pod domem ;-)

Dopuki nie podpadniesz straży miejskiej (czy innej służby której to zadanie zlecono) to nikt sie do Ciebie nie przyczepi, ale jak z nimi zadrzesz to z druczków mandatów poznasz mnóstwo przepisów :-/

Jak by tak u mnie na wiosce jakiś strażnik miejski przyszedł mi pod dom z plikiem mandatów za to, że myje samochód to by dostał strzała heheh, zresztą zbili by tu dobry interes bo kto poza miastem nie myje samochodu pod domem, czasami uregulowana prawne są tak śmieszne, że brzuch boli a najgorsze są za przeproszeniem takie mendy które je co do joty egzekwują i najczęściej taki to nie popuści, zwłaszcza do strażników miejskich żywię okrutną niechęć.

Co do tematu to prawda jest taka, że chcąc coś oryginalnego w Polsce otworzyć to musisz się spodziewać tego, że będziesz miał na głowie cały czas US, ZUS, bhpowców, środowisko i masę innych urzędasów patrzących jak Ci tu tylko dokopać, z drugiej strony znów wielkie fabryki które pozbywają się syfów przez wypuszczanie ich do rzeki funkcjonują bez najmniejszych problemów....

A ja się z Tobą nie zgodzę.

Przy takim myciu na podwórku skażasz swoje najbliższe środowisko. Przy myciu auta ładujesz w ziemię detergenty i różne smary, i oleje w glebę. Przyroda sobie z tym poradzi ale potrzebuje na to czasu, jak są to małe ilości to jeszcze ujdzie, ale jakby każdy chciał na parkingu pod domem/blokiem myć swoje ukochane auto to już tragedia.

Takie miejsca nie są to tego przystosowane. Woda z mycia, a właściwie to co ta woda niesie, przedostanie się prędzej czy później do wód gruntowych, podziemnych itp. Piłbyś wodę ze studni do której spływają takie ścieki?

Zastanów się, chcesz pojechać do lasu nad rzekę i tam potykać się o śmieci; puszki po piwie, woreczki foliowe, jakiś gruz itp? Przecież zachęcasz do tego samego myjąc auto pod domem. Co nie którzy zakochani w swoich "furach" w trakcie weekendowych wypraw na łono natury wjeżdżają do rzeki żeby umyć auto. Nie razi Cię to?

Pomyśl o swoich dzieciach i wnukach. W jakim środowisku przyjdzie im żyć.

Co do "urzędasów" do pie... się do takich spraw to mam zdanie zupełnie inne niż TY.

Nie chciał bym pracować w zakładzie który nie dba o środowisko i przepisy BHP. Nie chciał bym zapaść na jakąś chorobę, nie chciał bym wykonywać swojej pracy bez koniecznych zabezpieczeń jeżeli są one potrzebne.

Choć niektóre przepisy i wymagania prawne(jak to się szumnie nazywa) są wzięte z kosmosu, ale to już zupełnie inna historia, odbiegająca od tematyki forum.

Kolego Ty mi tu piszesz o jakiś ekstremach gdzie ktoś sobie urządza pod domem myjnie samochodową i przerabia dziennie po 20 samochodów, ja piszę o myciu samochodu raz w tygodniu z zakrętką szamponu w wiadrze wody... wiec nie rozumiem twoich wywodów o puszkach i i workach foliowych w lesie, czy ja gdzieś napisałem, że popieram takie zachowania ?

poza tym nie wiem czy o tym wiesz ale większość lepszych szamponów samochodowych ulega biodegradacji bo na szczęście ich producenci wpadli na tak genialny pomysł i stwierdzili, że przeciętny Kowalski nie ma przydomowej oczyszczalni ścieków w ogrodzie.

W kolejnym przypadku znów dopuściłeś się nadinterpretacji moich słów, miałem na myśli tylko sytuacje gdzie w przypadku prowadzeniu własnej działalności ( a raczej zakładania jej) trzeba się przebijać przez gąszcz przepisów, chorych niezrozumiałych ustaw i odstać godziny w kolejkach... jeżeli nie widzisz tych utrudnień to nic nie poradzę, ja je widzę bo stykam się z nimi na co dzień - taki mam charakter pracy, że z niemiłymi urzędasami mylącymi swoje własne ja z pępkiem świata mam do czynienia dosyć często, stąd też moja niechęć do tych ludzi.

Wiec przeczytaj po raz kolejny moją wcześniejszą wypowiedz bo widzę, że źle zrozumiałeś moje słowa, na pewno nie popieram pracy w miejscu gdzie strop wali się na głowę a zapylenie powietrza przewyższa x100 dopuszczalne normy.

Lewy: myjka ciśnieniowa, spryskuje, później pucuje, a następnie spłukuje

Sorry, ale jakbyś mi urządził taką myjnię pod oknem (trzecie piętro w bloku) to byłbym pierwszym dzwoniącym po straż miejską.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 20 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!