bartex246 Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Witam, powoli zbliża się ciepło. Musze kupić opony letnie. To mój pierwszy samochód. Obecne opony które mam to 205/55/r16. Ktoś zakładał zbliżony temat ale nie było jasnej odpowiedzi i ogólnie temat chyba upadł. Pytanie czy letnie kupić te same czy mogą być 205/60/r16. Zapewne wejdą bo to tylko 1-2 cm więcej. Jednak w instrukcji do samochodu nie mam (ani w ulotce) informacji jakie to powinny być opony. Czy zmiana profilu z 55 na 60 w przypadku megane 3 grantour coś zmieni? Czy różnicy nie ma? 55 są tańsze (o jakieś 150 zł; 640 zł - 55 profil i 789 przy 60 profil). Ale 60 to trochę lepiej powinny eliminować nierówności (których u mnie nie brakuje w okolicy). Większy profil to także mniejsze (może to mit) zużywanie się zawieszenia. Głównie to jeżdżę w mieście. Które wybrać? Na aukcjach jak i sklepach są te i te. Chociaż 55 popularniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Oba rozmiary wejdą i będą pasować. Różnica to tylko wygląd,cena oraz komfort. Od ciebie zależy które opony wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartex246 Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 a czy profil 60 jest również rekomendowany przez renault? Pytam gdyż w necie natknąłem się na info, że policjant może do protokołu dopisać takie dane przy np stłuczce - i nie wiadomo czy nie będzie problemu z ubezpieczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Jak dla mnie profil nie ma znaczenia, prędzej szerokość Index prędkości itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1807 Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Jest rekomendowany rozmiar 55. Ja we fluence mam 60, w bagażniku zapas 55. W świadectwie homologacji podane są oba te rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi