Marius Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Czołem koledzy . Kupiłem sobie autko - meganke z 1996 roku. Jest to wersja hatchback 1.6. Poza ogólnymi bardzo pozytywnymi wrażeniami z jazdy zastanawia mnie jedna rzecz: Mianowicie rozmawiałem z kolegą i mówił mi, że mam jakąś "szczególną" wersje. Otóż, że są niby renault megane i megane RS. Moja ma rzekomo lepsze wyposażenie :( Jako, że jest to forum fanów meganki :) mógłby ktoś bardziej mnie oświecić? Czy rzeczywiście są jakieś różnice? Pozdrawiam szanownych fanów tej marki :) ps. taki drobny OT co oznaczają te skróty phI/phII :) ? Ze względu iż w temacie tej marki jestem nowicjuszem to podział megane znałem tylko jako I/II, a tutaj forum zaskoczyło mnie jeszcze przedrostkiem "ph" - chodzi o wersje przed/po liftingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Marius, tak ,dokładnie tak jak się domyślasz, ph znaczy phase czyli przed lub po lifcie. Co do RS-ki to MEG.I ph I, którą posiadasz nie jest RS-ką, wydaje mi się, że RS to dopiero wersja MEG.II chociaż mogę się mylić ;-) Zadzwoń do ASO, po numerze VIN powinni Ci podać co to za wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marius Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Dzięki za szybką odpowiedź. Podtrzymując już temat i pomijając na razie mój model - mógłbym dostać jakieś konkretne informacje na temat tego RS? Zmiany w wyposażeniu, ewentualnie mocy silnika - przypuszczam, że o to tutaj chodzi. Byłbym wdzięczny jakby ktoś zaznajomił mnie bliżej z tym oznaczeniem. Googlowałem ale ciężko było się doszukać konkretów :-( ad. liftingu - phII można rozpoznać chociażby po elektronicznym wskaźniku przebiegu km, a same autka datowane są na rocznik od 1997? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 ad. liftingu - phII można rozpoznać chociażby po elektronicznym wskaźniku przebiegu km, Nie wypisuj głupot. Ja mam ph I i elektroniczny wyświetlacz licznika. W wolnych chwilach poczytaj sobie forum jak interesującą lekturę, wiele sie dowiesz. A ph I z ph II najlepiej porównać patrząc na fotki w dziale "Nasi użytkownicy i ich auta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwalczak Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 wydaje mi się, że chodzi o wersje RT. Oznaczenie to znajdziesz na listwach pod drzwiami przednimi kierowcy, od strony pasażera jest info o wersji silnikowej RT to elektryczne szyby przód/lusterka, regulacja wysokości fotela kierowcy (?) i takie tam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 RS to było Megane II czyli po 2003 roku. Wersja specjalna 2.0 T 225 KM W megane I nie było żadnej wersji RS i Twój kolega opowiada po prostu banialuki. A licznik cyfrowy wszedł do wszystkich meganek w połowie 1997 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel500 Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Mariusz,tez jestem z jeleniej wiec jesli chcesz to zerkne na megi i dokładnie powiem co masz bo w temacie jestem od paru lat.RT miało jeszcze regulowana kierownice ,welur,regulacje ledzwiowa, podłokietnik z tyłu ,zdaje sie ze conajmniej jedna poduszke ,elektroniczny zegarek z temp. zew,lusterka i zderzaki w kolorze nadwozia i troche innych rzeczy... Cyfrowy wyswietlacz kilometrow wszedł do produkcji od 1997 roku wiec w ten sposob mozna zorientowac sie ze mamy do czynienia z wersja 1997 phase II była produkowana od mniej wiecej kwietnia 1999r. (hatchback) Obawiam sie ze wersji RS NIE było w tych rocznikach...nawet w coupe.. :( Chyba ktos podał "niezbyt precyzyjne" informacje :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Jak napisal kolega gojgien, najlepiej poogladaj fotki naszych autek roznicy nie da sie nie zauwazyc Twoj kolega pewnie cos gdzies slyszal i tak ci powtorzyl RT mialo lepsze wyposazenie niz RN + moze o to mu chodzilo. Wrzuc fotki swojego auta to forumowicze powiedza Ci co masz :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel500 Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Wyciag z ulotki salonowej z 1996 roku (od Dzieciołowskiego ) wersja RT MIAŁA SERYJNIE : wspomaganie,poduszka kierowcy,centralny zamek sterowany podczerwienia,immobiliser silnika,reg kierownica,elektryczne lusterka,lusterka i zderzaki w kolorze nadwozia,szyby przyciemniane (a nie widac :( )elektryczna regulacja reflektorow,reflektory przeciwmgielne,ledzwiowa regulacja fotela kierowcy,kanapa tył dzielona 1/3 2/3,5 zagłowkow,pakiet mini ( przednie szyby elektryczne,wskaznik temp.zew,inteligentne wycieraczki p +tył). OPCJE :4 biegowy automat tylko dla 1.6,połautomatyczne sprzegło tylko dla 1.6,ABS,klima,poducha pasazera,alarm,komputer pokładowy tylko dla 1.6,radio2x15W z RDS,to samo radio+zmieniarka CD,ogrzewana przednia szyba tylko do 1.6 i 1.9 TD,elektryczny szyberdach,zintegrowane siedzenia dla dziecka ( prawy tył jak sadze),alufelgi tylko dla RT 1.6 i 1.9 TD Jest to specyfikacja dla POLSKI Mysle ze to przyda sie nie tylko Tobie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zloty888 Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Heh po wyliczance Daniela500 jeszcze bardziej zaczne doceniać moją Megi:) Natomiast co do wersji, potwierdzam RS nie było, była RN i bogatsza RT, która właśnie mam przyjemność posiadac:)pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek1981 Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 daniel500 zamieściłeś bardzo przydatne informacje ale z tego co widzę porównując ze swoim autkiem są wyjątki od reguły. A mianowicie w swojej Megi RT nie mam świateł przeciwmgielnych które mieć powinienem, a mam komputer pokładowy którego być nie powinno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel500 Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 To specyfikacja dla polskiego rynku z 1996 roku.Niemcy dla przykladu nie mieli elektycznych lusterek i 5 zaglowka w wersji RT.Ty masz juz po lifcie (sadze ze to 1999 rok bo piszesz ze masz oznaczenie RT a te były chyba stosowane do max 1999 roku własnie ) wiec przeciwmgielne pewnie juz okragłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek1981 Opublikowano 28 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Autko mam z 2000r. Było kupione w salonie w Warszawie. Co do przeciwmgielnych to i owszem powinny być okrągłe ale szkoda że ich nie ma, bo auto z przeciwmgielnymi ładniej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazgul07 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 daniel500, nie do konca:) ja mam z Niemiec swoją Megi wersje RT i mam elektryczne lusterka :) ale zaglówka 5 nie mam :) za to mam silnik 75 km eh no ale juz sie z tym pogodzilem :) pozdrawiam wszystkich posiadaczy reni ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Niemcy dla przykladu nie mieli elektycznych lusterek i 5 zaglowka w wersji RT I to jest rozwiązanie mojej zagadki od dnia kupna mojej Megi. Tak sobie myślałem: 2.0, klima i inne wypasy a nie mam elektrycznych lusterek. Teraz już wiem dlaczego :) A swoją drogą czy jak bym kupił 2 elektryczne lusterka i panel sterowania na drzwi kierowcy to ciężko jest je podłączyć? Czy ktoś wie jak wyglądają kostki/wiązki elektryczne od tych lusterek? Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi