Cmikus Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Witam Szanownych forumowiczów mam pytanie szumi mi skrzynia biegów mechanik powiedział że może to być łożysko oporowe. Szumienie ustaje oczywiście jak wcisnę sprzęgło. Powiedzcie mi czy da się coś takiego naprawić czy szukać lepiej nowej skrzyni? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 to wymień to łożysko wyciskowe sprzęgła a jak masz fundusze to lepiej kompletne sprzęgło i po dylemacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZIKKK Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Pozwol sobie odświeżyć temat. Mam identyczne objawy. Wymieniłem kompletne sprzęgło i szumienie występuje nadal. Biegi wchodzą normalnie bez problemu. Może ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarciu1111 Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 witam jesli szumi ci nadal mimo ze masz wymienione łozysko oporowe to tylko i wyłacznie coś dzieje sie ze skrzynia nie musi to być nic powaznego moze tto jakieś lozysko na wałku sprzęgłowym w niektórych skrzyniach są rozne obiawy sam sie juz o tym nie raz przekonałem coś szumi zgrzyta dzwoni oczywiscie gdy stoimy na luzie po wcisnieciu sprzegła wsio ustaje to nie oznacza ze ona zaraz sie rozsypie. koledze kiedyś dzwonilo coś jak by sie cos poluzowalo wiedzielismy ze to coś ze skrzynia ale oczywiscie koszty a działo sie tak tylko na postoju. biegi normalnie podczas jazdy cisza. sprawdz olej bo to podstawa jego stan poziom. Przeczytaj sam to co napisałaś i powiedz ile z tego zrozumiałeś. Zalecam stosowanie znaków przestankowych, oraz pisanie z polskimi znakami. - Popraw, aby było zrozumiałe dla innych. Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZIKKK Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 olej był wymieniany wraz z nowym sprzegłem, panowie znaleźli tam nie dużą liczbę opiłków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Witam kolegów! O tyle o ile silniki Renaulta wykazują ponadprzeciętną trwałość, o tyle skrzynie biegów nie tylko Renaulta ale całego koncernu PSA uchodzą za dość delikatne. Jesli znalazłeś opiłki w oleju to znak że żywot Twojej skrzyni dobiega końca. Ja nie bawił bym sie w remont bo zazwyczaj sa to duże koszta przekraczające z robocizną koszt takiego elementu zakupionego z drugiej ręki, a poszukałbym gdzieś uzywanej często można znależdż w dobrym stanie z gwarancją, ale oczywiście wybór należy do użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 o tyle skrzynie biegów nie tylko Renaulta ale całego koncernu PSA uchodzą za dość delikatne.Renault to zupełnie co innego niż koncern PSA Koncern PSA to Peugeot i Citroen. Renault to zupełnie inna firma !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Bronius a czy ja napisałem że Renault należy do PSA?! Przeczytaj post jeszcze raz i jeszcze raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kovalski2 Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Skrzynie biegów delikatne??? Nie powiedziałbym ja na swojej przejechałem 17 tyś km bez kropli oleju. Ostatnie 11 000 km szumiało jak puszczałem sprzęgło, a na ostatnie 500 zaczęła wyć piątka. Tak naprawdę to że skrzynia chodzi bez oleju kapłem się 10 000 km przed zakończeniem jej żywota wtedy to właśnie stwierdziłem że sprawdzę poziom oleju a tam nic. Potem dolałem 3 litry, przejechałem 40 km i już oleju w skrzyni nie było (przestało ciec z pod wybieraka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Więc musiałeś mieć skrzynię nie z Renaulta a z tytanu, no cóż te montowane w dieslach podobno były trwalsze i przewidziane na większe przebiegi, ale jakoś pozostanę dalej niedowiarkiem. Opowiadał mi kiedyś znajomy pracujący w chiptuningu, że Renaulty i PSA odradzali kręcić powyżej 20% bo skrzynki siadały. Co do Twojej skrzyni to olej prawdopodobnie uciekał Ci pomalutku i zawsze coś tam smarowało, a jak już zaczeło wyć to było zupełnie sucho. Jak to sprawdziłeś że od 17 tkm jeżdziłeś bez kropli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi