Balackim Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Witam, Stałem się posiadaczem Renault Megane III kombi. Jako,że jestem laikiem samochodowym potrzebuję Waszej pomocy. Mianowicie kupiłem samochód na oponach zimowych 195/65 R15 mną stalowych felgach. Planuję zakup nowych felg aluminiowych + opon. Jaki rozmiar wybrać? Kolega ma do sprzedania oryginalne felgi R17 od Renault po okazyjnej cenie,jakie wybrać do nich ewentualne opony? Drugie pytanie to czy po numerze VIN mógłby ktoś mi sprawdzić czy posiadam czujniki ciśnienia? W komputerze raczej opcji brak. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Patrzyłeś na naklejkę na słupku drzwi przednich? Powinieneś mieć tam dane opon. Możesz jednak nie mieć info o felgach w rozmiarze 17 cali. Dedykowane opony to 205/50/17. Mocniejsze silniki miały 225/45/17, ale do zwykłych silników to niepotrzebna szerokość. Jeśli po uruchomieniu auta nie pojawia się piktogram samochodzika z wartościami ciśnienia, to nie masz czujników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balackim Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Dzięki Byku! Faktycznie nie mam czujnikòw. Dla jasności dodam, że chodzi o silnik 1,5 110KM z 2014. Czyli felgi 17 + opony 205/50 17 byłyby w porządku? Czy lepiej szukać dedykowanych 16'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 To już musisz sam sobie odpowiedzieć. Większa felga to na pewno mniejszy komfort. Oryginalne 16tki Renault na 5 śrub są po prostu tak paskudne, że nie brałem ich nawet pod uwagę. Ale jest to jakiś kompromis, bo jeździ się na 16tkach dosyć przyjemnie. Dla poprawy komfortu na 17tkach można ewentualnie dać opony 205/55/17, mają sporo więcej gumy, ale gorzej to wygląda. Licznik będzie trochę przekłamywał, ale w praktyce niezauważalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomas37 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Jestem w posiadaniu Meganki w kombiku z 2013 z tym silnikiem 1.6 co autor postu. Latem Jeżdżę na oponach 205/50 R17 i nie odczuwam mniejszego komfortu. W zimie zaś na 205/55 R16. W miesiąc w miesiąc po 2kkm. W megance może zawieszenie jest trochę sztywne ale zestrojone na tyle komfortowo ze nierówności wybiera całkiem przyzwoicie. Ale wiadomo kto co lubi, a o gustach się nie dyskutuje. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi