Sudam Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Witam Chcę wymienić olej w skrzyni biegów, ale nie mogę znaleźć miejsca do jego wlewu Ze spuszczeniem nie ma żadnego problemu - korek jest taki sam jak do spuszczania oleju z silnika, wystarczy stara klamka do odkręcania Wydaję mi się, że w miejscu gdzie powinien być korek w kształcie motylka jest jakiś pusty otwór Może Renault w tej skrzyni z 1.6 110 koni zastosowało jakieś nowe rozwiązanie Pomóżcie proszę Dodano: 01 lip 2017 - 13:42 Sam rozwiązałem problem w tej skrzyni sześciobiegowej sięgając po instrukcje serwisową z tego forum :) Sprawdziłem typ skrzyni z naklejki przyklejonej na skrzynię widoczną z góry od strony akumulatora (u mnie to TL4) Okazało się że korek motylkowy wlewu umieszczony jest od strony koła, a dostęp na wyczucie jest również przez górę przy akumulatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Dzięki za info. 1) czemu wymieniałeś? profilatycznie? 2) jak po wymianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sudam Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 1)Zaciekawił mnie identyczny korek jak przy misce olejowej i był on znacznie łatwiejszy do odkręcenia. Gdy go usunąłem w prawie 8 latku, gdzie nigdy wcześniej nie był spuszczany - ukazał się niemal całkowicie czarny olej, nie wiele różniący się w barwie od tego znajdującego się od 2 lat w silniku 2)Wymiana przebiega bez większych problemów z odpowiednio dopasowanym wężykiem i lejkiem. Po wymianie różnicy w działaniu skrzyni raczej się nie dostrzega - chodzi tu o to by wydłużyć jej żywotność, a nie doprowadzić do jej szybszego zużycia U mnie weszło 1.8 litra oleju Elf 75W80 NFP do skrzyni biegów, a do silnika wlałem Elf 5W40 NF 4L. Cenowo jedno i drugie wyszło po niecałe 60 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi