Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Drugi obieg włącza się na późno

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim
Pisze do was z problemem jaki mnie aktualnie spotyka w mojej megane II
Drugi obieg chłodzenia włącza się zbyt późno, na jeździe z podpiętym komputerem pokazuje iż temperatura skacze do nawet 112^C i dopiero wtedy załącza się wentylator no i cały osprzęt chłodzący co zmniejsza temperaturę. Na trasie taka sytuacja jest co chwilę wiec jak na razie trasy sobie odpuszczam tym samochodem. Wskaźnik temperatury skacze więc od 3 do 4 kreski a nawet czasem sporo powyzej 4-tej.
Sytuacja miała być rozwiązana przez wymianę termostatu jednak nie pomogło. Przy pierwszym nagrzaniu samochodu i przy pierwszym skoku temperatury, układ załącza się jakby znacznie później (powyżej 4 kreski) po pierwszym skoku temperatury wskaźnika jeżeli skoczy to skoczy do maksymalnie 4 kreski.
Kolejnym objawem jest to że wentylator chłodnicy czasem nadal pozostaje włączony po zgaszeniu silnika (lecz nie na minute bo zdarzyło mi się że rozładował mi tym akumulator). Podobno dzieje się to dlatego że samochód zostaje wyłączony jak ma za duża temperaturę (podczas skoku). I nie będzie się to pojawiało jak skoki temperatury przestaną zachodzić
Układ został odpowietrzony, nie mam klimy. Nie ma wycieków płynu chłodzącego.

Od mechaników dowiedziałem się że może być to problem kompy wody. Ale sama diagnoza aby to sprawdzić to koszt 150zł a przy wymiana to około 150+400 (robocizna 350zł+czesci). Jeżeli to pompa wody to musi być ona uszkodzona ale mimo to sprawna bo samochód nagrzewa się lecz później też się chłodzi.
Nie chcę jednak wyrzucać pieniędzy i pomyślałem że na forum ktoś może ma jakieś pomysły i sugestię co może być nie tak.