Zaboro2000 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Witam, jakiś czas temu zakupiłem taką meganke, po czasie okazuję się że pobiera olej... I to dosyć dużo oleju, tydzień temu wymieniłem olej na nowy 10w40 razem z filtrami, pojeździłem około 1,5 tyg robiąc około 200km, po wymianie oleju na miarce pokazywało na maximum a teraz gdy sprawdzam jest delikatnie mniej niż stan, czyli wychodzi na to że ubyło i to dużo, dodam że z wydechu leci spora niebieska chmura jak dodam gazu, czasami tez gdy stoi całą noc i jest temperatura od 0 w dół to ma ciężko odpalić, niby kręci ale wydaje się że tak wolno i jakby miał ciężko, a gdy popróbuje kilka razy to wtedy zaczyna kręcić tak szybko jak by kopa dostał i odpala od strzała, może to akurat jest spowodowane przez immobiliser który mam pilocie od centralnego i jak wsiądę to muszę go zamknąć pilotem (tak żeby awaryjne mignęły 2x) i wtedy mogę odpalać, teraz moje pytanie co radzicie żeby z tym zrobić? dodam że ogólnie samochód bardzo dobrze chodzi, nic w silniku nie stuka ani nie puka, ma równe obroty i dobre przyśpieszenie, chciałbym naprawić ten problem bo mam zamiar pojeździć dłużej tym samochodem bo jest w bardzo dobrym stanie jeśli chodzi o wygląd, zawieszenie i wszystkie podzespoły, z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Ogólnie samochód bardzo dobrze chodzi, nic w silniku nie stuka ani nie puka, ma równe obroty i dobre przyśpieszenie - napisałeś. Proponuje podjechać do kumatego mechanika celem potwierdzenia diagnozy, bo wygląda że ; -jeżeli nigdzie nie ma wycieków oleju , -to prawdopodobnie uszczelniacze zaworów są do wymiany. Proponuje również wymianę rozrządu, świec na zalecane oraz ( po wymianie uszczelniaczy ) zastosowanie oleju 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaboro2000 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 oglądałem dokładnie cały silnik i jest suchy nie ma ani kropli, też tak właśnie myślałem że to uszczelniacze a w gorszym wypadku pierścienie, jeśli chodzi właśnie o samą prace silnika to bardzo dobrze chodzi, jak siedzę w środku to praktycznie wgl nie słyszę pracy silnika, tylko jedyne co to chmura dymu za mną jak wcisnę w pedał no i ubywanie oleju, zrobie tak jak mówisz, podjadę do jakiegoś dobrego mechanika i niech popatrzy dokładnie co tam może być nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Jakie są rezultaty wizyty u mechanika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENQ11 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 pierścienie na tłokach wymień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi