Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Drgania samochodu na zimnym silniku i dziwne ocieranie podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż mam pewien problem z moja Renatą.  Renault Megane I phII 1.9 DTI 59kW z 2002r.

Więc gdy odpalę samochód na zimnym silniku ( a nie daj Boże, żeby temp. spadła w okolice temperatur Arktycznych :-) ),  samochód dziwnie drga ale nie na wolnych obrotach tylko gdy dodam delikatnie gazu do 1tyś obr./min - poza tym silnik pracuję równo, równomiernie przyśpiesza generalnie jak na swój wiek to jeździ względnie. Gdy jadę samochodem ( gdy samochód jest stosunkowo nie rozgrzany ) na nierównościach słyszę dźwięk jakby "ocierania się czegoś", gdy przejadę już parę kilometrów silnik/samochód się trochę rozgrzeje to takie drgania mijają ale dalej są zauważalne.

Z racji tego, że nie lubię pisać - wolę czytać, dowiedziałem się na forum że może to być wina zużytych/wybitych poduszek/łożyskowania silnika i skrzyni. Więc wymieniłem sam poduszkę z prawej strony oraz poduszkę na skrzyni biegów - efekt bez zmian ( z tym, że były to poduszki napewno słabej klasy bo kosztowały mnie 120zł za komplet).

Byłem na stacji diagnostycznej zrobić przegląd i wyszło, że muszę wymienić tuleje/simerbloki z prawej strony ( dla pewności wymieniłem komplet ) z racji tego, że zleciłem to mechanikowi to poprosiłem go, żeby zerknął na pół oś bo i tak musiał ją ściągnąć - być może to ona dawała taki szum i tarcie. W efekcie wymienił obudowę gumową pół osi, łożysko w prawym kole, tuleję łączącą pół oś ze skrzynia biegów i simerbloki - i faktycznie wymienił i faktycznie były zużyte bo widziałem jak ściągnął pół oś . Koniec końców samochód trochę przestał drżeć ale dalej na nierównościach słychać takie jakby tarcie, ocieranie się.

Zamówiłem dzisiaj poduszki z firmy FEBI BILSTEIN - jedną pod silnik (tej nie wymieniałem jeszcze w ogóle) i jedną z góry po lewej stronie - i moje pytanie brzmi czy idę dobrym tropem ? Czy jest możliwość, że poprzednia poduszka była kiepskiej jakości i dlatego tak się stało ? Czy poduszka pod silnikiem ma równie duże znaczenie i może powodować takie drgania na nierównościach ? 

Dodam jeszcze, że zastanawiałem się czy nie jest to wina wtryskiwaczy - ale auto chodzi równo, co najważniejsze nie kopci ani na czarno ani na jasno w ogóle jakby nie węch człowiek by pomyślałem, że to auto na wodór a nie na ropę <żart> :-) . Co o tym myślicie ? Może macie jakieś uwagi, może Wam też tak się działo. Ja już nie mam siły a mechaników boję się jak ognia.

Sorry, za tyle czytania.

Otóż błąd w moim profilu. A ostatnia aktualizacja mojego licznika to 350tyś i rośnie - miejmy nadzieję, że jak najdłużej. Jutro dotrą do mnie poduchy to zobaczymy.

Witam raz jeszcze, wymieniłem poduszki (od skrzyni, silnika ta od spodu w kształcie ósemki, silnika z góry) niestety dalej słyszę odgłosy tarcia po prawej stronie przy nierównościach. Gdy jadę samochodem w momencie gdy wysprzeglę bieg tarcie mija, ale jak dodam gazu (gdy jest na luzie jak jadę) to tarcie wraca. Tak się zastanawiam jeszcze czy to nie wina wydechu? Już sam nie wiem.... Czy dobrze myślę? 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!