wpasierb Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Witam Szanownych Forumowiczów, Mam problem z Megane III 1.5 dci ph I, skrzynia 6 biegów, polegający na drżeniu lewarka zmiany biegów. W trakcie przeglądu w ASO stwierdzili, że do wymiany jest linka od zmiany biegów, jednakże chciałbym potwierdzić tą tezę, gdyż jej koszt nie jest mały (ok 700 zł sama część + robocizna), inny mechanik mówił o problemie z przeciwwagą, że nie ma stabilizacji i to powoduje drżenie drążka. Generalnie problem występuje po wrzuceniu biegu jak również na luzie, dopiero dotkniecie drążka i jego ustabilizowanie powoduje ustanie drżenia. Dokładne objawy pokazane są na filmiku, kamera do końca nie uchwyciła ale drążek bardzo szybko wibruje oraz jest specyficzny dźwięk drżenia https://photos.app.goo.gl/ReMaqv8t0LmFErCp1 Być może ktoś z Forumowiczów miał taki problem i znalazł rozwiązanie, będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojciechP Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Witam Kolego, jestem świeżo zarejestrowany na forum, piszę pierwszy raz. Mam podobne objawy w swoim Sceniku, czy mógłbyś podpowiedzieć jak udało się zlikwidować usterkę? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Rok temu byłem blisko zakupu Qashqai 2 1.5 dci. Też drżał drążek na luzie . Serwis zdiagnozował koniec poduszek zawieszenia silnika i skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki1 Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Mam to samo. Poduszki sprawdzone, nie wykazują uszkodzeń. Mechanizm działa precyzyjnie, więc nic nie wskazuje na linki. Zresztą linki głównie padają z powodu zatarcia i to raczej sporadycznie w megankach III. Stawiam na zużycie przegubu lewarka zmiany biegów (w tunelu), ale jeszcze tam nie zaglądałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Swojego czasu chciałem kupić Qashqai j11 1.5dci. Przebieg ponad 150tys. Straszne drżał lewarek. Buda na zimnym tez niezbacznie. Na przeglądzie przedzakupowym serwis stwierdził zużycie zawieszenia silnika i skrzyni biegów. Nie kupiłem go wiec nie wiem czy to faktycznie były poduszki. Też wyglądały na zdrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi