Kamls Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Dzień dobry mam problem z moją renią auto ma stuki od czasu remontu silnika .. panewki i wal odpada nowy po szlifie i wgl ... zawory ustawione książkowo a stuki słuchać tylko na pół gazie lub jak lekko dodam gaz ... coś to możesz być ? Filmik w podany w linku ;) Edytowane 11 Czerwca 2018 przez Kamls Ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Te silniki maja taką kulturę pracę i lubią sobie poklepać. Zastosuj filtr oleju i paliwa markowe; mann, knecht, purflux. Olej, polecam Valvoline Synpower 5W40. Na jakim jeździsz oleju? Kontroluj poziom oleju. Warto zmierzyć ciśnienie oleju na gorącym silniku. Luzy na zaworach ; - zawór dolotowy : 0,10 mm do 0,15 mm, - zawór wylotowy : 0,20 mm do 0,25 mm. Jeżeli nadal będą niepokojące stuki, to do kontroli głowica, klawiatura, wałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Potwierdzam, miałem wcześniej megankę z tym silnikiem i jego kultura pracy pozostawia wiele do życzenia. Sprawdź sobie jeszcze taką małą błahostkę, bo piszesz, że po remoncie. U mnie kiedyś po wymianie rozrządu też coś potęgowało stuki i okazało się, że osłona rozrządu była delikatnie za słabo dokręcona, pukała przy dodaniu gazu. Jak docisnęło się ją ręką to przestawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamls Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 (edytowane) Filtr mam z manna olej 10/40 mobil taki polecili w sumie mi .. olej jak stał na 3/4 poziomu to po 1500 km nadal jest identycznie , głowica w jednej z lepszej firm w moim rejonie składana wiec ufam ze jest wpodzadku , juz sprawdzałem luzy ubudowy i wgl wszystko trzyma ja powinno , zastanawia mnie czy rorzad od 75 km różni się od 90? Może błędny sprzedali i jest luz na pasku? Edytowane 12 Czerwca 2018 przez Kamls Ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Dnia 11.06.2018 o 22:47, Kamls napisał: stuki słuchać tylko na pół gazie lub jak lekko dodam gaz ... coś to możesz być ? Konieczne wg. mnie kroki; - konieczna kontrola prawidłowości długości paska rozrządu, - zwiększ poziom oleju, - zmień olej na Valvoline Synpower 5W40, - koniecznie pomierz ciśnienie oleju na gorącym silniku na biegu jałowym, ( powinno być zrobione po szlifie ), - wymień ewentualnie pompę olejową na nową ( co było powodem remontu silnika ? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamls Opublikowano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Jak zmierzyć rorzad ? Co do oleju została możliwość zalania na max .. czemu akurat taki olej jeśli mogę wiedzieć ? Cisnienie ma zimnym i ciepłym książkowe .. powodem była uszczelka pod głowica i stukające tłoki w bloku z powodu zmiany kształtu na okrągły wiec jest nowy (używamy ) blok silnika kupiony i zdemontowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Książkowe ciśnienia oleju czyli jakie ? Ten olej jest OK a nie jest drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamls Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Koło 7-8 barów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Takie ciśnienie oleju na biegu jałowym? Dowiedz się " jakie było ciśnienie oleju na gorącym silniku na biegu jałowym ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamls Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 2,5 bary z tego co pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Pozostaje ; - kontrola prawidłowości długości paska rozrządu, - kontrola ustawienia rozrządu, ( może przestawiony o 1 ząbek ), - zwiększ poziom oleju, - zmień olej na Valvoline Synpower 5W40, - kontrola luzów zaworowych, - przeczyść czujnik położenia wału korbowego i jego styki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamls Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 A czy taka praca silnika zaszkodzi mu ? Odbiega od normy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi