piszu Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 [ciach]peedalarm.pl - oto i strona pewnego dostepnego od niedawna środka zapobiegania mandatom :) Czy ktoś to zna/korzysta/może powiedziec coś na ten temat? oto co znajuje się na stronie: Jak działa system SpeedAlarm?1. Twój telefon z darmową aplikacją SpeedAlarm 2. Odbiornik GPS - określa Twoją pozycję geograficzną, dzięki czemu aplikacja SpeedAlarm, pracująca na Twoim telefonie, wie gdzie się aktualnie znajdujesz. 3. Serwer SpeedAlarm - gromadzi informacje o niebezpiecznych miejscach na drogach. Aplikacje pracujące na telefonach użytkowników podłączone są w czasie jazdy do serwera, który wysyła im najświeższe informacje o niebezpiecznych miejscach z okolicy. 4. Inni użytkownicy - również podłączeni są do serwera SpeedAlarm. Gdy zauważą nowe zagrożenie, wprowadzą je przy pomocy swojego telefonu i aplikacji SpeedAlarm do serwera, który natychmiast poinformuje o nim Ciebie i innych użytkowników znajdujących się w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 To samo go w prawie każdej nawigacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilos Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Przecież wystarczy mieć telefonik Nokia N95 z Garminem i aktualizacją POI i masz wszystkie ograniczenia prędkości i cię ostrzega :) :) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piszu Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 z tym ze nie kazdy ma telefon Nokia N95 z Garminem i nie kazdy ma kase zeby sobie taki sprawic :] Natomiast akurat w mojej nawigacji tez jest ok 30% wszystkich fotoradarów, a nie sadze zeby w jakiejkolwiek nawigacji bez wbudowanej transmisji danych (GPRS) byla natychmiastowa aktualizacja miejsc z patrolami z suszarką... Nie rozumiecie smaku? To nie ostrzega tylko o fotoradarach ale i o patrolach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 z tym ze nie kazdy ma telefon Nokia N95 z Garminem i nie kazdy ma kase zeby sobie taki sprawic ale trzeba mieć kasę na połączenie z serwerem - aby miało sens to podczas całej podróży oraz wysyłać informacje o spotkanych patrolach - koszt i strata czasu ( przerwa w podróży ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 piszu, ale trzeba sobie uświadomić, ze to nie CB, gdzie info idzie w eter wielokrotnie (od każdego dajmy na to posiadacza CB widzącego patrol) i po wysłaniu zanika. W tym przypadku, wielkie znaczenie ma dokładne podanie lokalizacji patrolu, a ponadto to info zostaje zapisane na serwerze jako POI. Może się tak poukładać sytuacja, że jeden patrol z suszarką "wygeneruje" (przez niedokładne podawanie lokalizacji przez kierowców) kilkanaście punktów POI na kilkuset metrach trasy. Po jakimś czasie, na takiej trasie będzie sygnalizowana jedna suszarka za drugą (jako możliwa) a patrolu tam nie uświadczysz. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 No i to wszystko pod warunkiem, że inni użytkownicy tego systemu będą faktycznie zapisywać te informacje i wysyłać je do serwera (swoją drogą ciekawe jak to by się miało odbywać - wysyłka SMSem z telefonu, czy danymi GPRS? Tak czy siak - na pewno się za to wysłanie płaci (jeszcze nikt nie zrobił niczego za darmo w telefonii komórkowej i jakiekolwiek przesłanie danych przez komórkę jest płatne). Zresztą chciałbym to widzieć, jak jedzie sobie taki user tego systemu, patrzy patrol i łapie za komórkę, żeby zapisac położenie i wysłać do serwera ;-D Nie rozumiecie smaku? To nie ostrzega tylko o fotoradarach ale i o patrolach W punktach POI w moim Garminie (aktualizowane na bieżąco przez userów Garmina - wolnych strzelców) są na danych drogach podane nawet jako POI samochody z viderejestratorami - często nawet z nr rejestracyjnym - oczywiście nie w danej chwili, ale jednak jak dostanie się ostrzeżenie, że takie i takie auto tutaj jeździ na danym odcinku trasy to się go wypatruje i automatycznie zwalnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 wysyłka SMSem z telefonu, czy danymi GPRS? Już widzę jak komuś zaraz, natychmiast, jak zobaczy misiaków z suszarką, zechce się zatrzymać i wysyłać/wpisywać/dzwonić itp ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Właśnie o to mi chodzi i z tego mi się chce śmiać. Pomysł z tym systemem kompletnie nietrafiony :) Wolę swoją nuvi z aktualizowaną co chwilę bazą POI ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.ab Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 koszt zakupu może i atrakcyjny, ale doliczając koszty połączenia z siecią (non stop) to już tak ciekawie nie wychodzi a jeżeli trasa dłuższa to komóra pod ładowarką musialaby być. Kolejna sprawa jak długo info o patrolu się pojawia, bo ciężko uznać taką wiadomośc za wartościową jeżeli jadę nst dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piszu Opublikowano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 nie uzywalem totez pytam, natomiast z tego co sie orientuje to wystarczy jedno klikniecie zeby przeslac za pomoca gprs swoja pozycje (telefony tylko z gps'em) co do gremlinów i innych gps'ów za kilkanaście tysiecy zlotych (tak tak panowie, tzw. hiperbola) to jak wspomnialem - trzeba miec czas i kase zeby sie bawic w ich posiadanie i ciagle aktualizowanie :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 piszu - za przeproszeniem "nie chrzań" o GPSach ;-) Akirę kupisz za 200 zł w Biedronce, i masz za darmo aktualizacje punktów POI (Twoich kochanych radarów) - więc o jakich pieniądzach tutaj mówimy? Wolałbym, naprawdę szczerze, wydać te 2 stówki, kupić Akirę z mapką, wgrywać sobie co jakiś czas punkty POI, niż na gównianym telefonie (z małym wyświatlaczem ofkoz, bo nie porównujmy GPS a tel) oglądać jakieś szajskie mapki w szajskiej rozdzielczości i jeszcze płacić za przesłanie informacji GPRSem do jakiegoś szajskiego serwera. Ale to tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 Ale to tylko ja. I ja ;-) Po tym jak używam to co mam to bym nie zamienił - chyba, że na nowszy/większy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piszu Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 CareK mam dokladnie Akire i pewnie taka z biedronki za 200 zł - nie wiem bo dostalem od kuzyna ja i tata za darmo :) ale aktualizacji mapy nie mam za darmo, 69 zł kosztuje najnowsza mapa. Mam darmowe aktualizaje ale oprogramowania, nie mapy :) natomiast postanowilem juz ze kupuje CB skoro mam pracowac tak jak pracuje... Moze ktos cos polecic ew. skierowac mnie do odpowiedniego działu? Uprasza się o pisanie z polskim znakami - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 piszu, np. http://megane.com.pl/viewtopic.php?p=64624...ighlight=#64624 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi