Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

SpeedAlarm

piszu

Rekomendowane odpowiedzi

[ciach]peedalarm.pl - oto i strona pewnego dostepnego od niedawna środka zapobiegania mandatom :)

Czy ktoś to zna/korzysta/może powiedziec coś na ten temat?

oto co znajuje się na stronie:

Jak działa system SpeedAlarm?

1. Twój telefon z darmową aplikacją SpeedAlarm

2. Odbiornik GPS - określa Twoją pozycję geograficzną, dzięki czemu aplikacja SpeedAlarm, pracująca na Twoim telefonie, wie gdzie się aktualnie znajdujesz.

3. Serwer SpeedAlarm - gromadzi informacje o niebezpiecznych miejscach na drogach. Aplikacje pracujące na telefonach użytkowników podłączone są w czasie jazdy do serwera, który wysyła im najświeższe informacje o niebezpiecznych miejscach z okolicy.

4. Inni użytkownicy - również podłączeni są do serwera SpeedAlarm. Gdy zauważą nowe zagrożenie, wprowadzą je przy pomocy swojego telefonu i aplikacji SpeedAlarm do serwera, który natychmiast poinformuje o nim Ciebie i innych użytkowników znajdujących się w okolicy.

z tym ze nie kazdy ma telefon Nokia N95 z Garminem i nie kazdy ma kase zeby sobie taki sprawic :] Natomiast akurat w mojej nawigacji tez jest ok 30% wszystkich fotoradarów, a nie sadze zeby w jakiejkolwiek nawigacji bez wbudowanej transmisji danych (GPRS) byla natychmiastowa aktualizacja miejsc z patrolami z suszarką...

Nie rozumiecie smaku? To nie ostrzega tylko o fotoradarach ale i o patrolach

z tym ze nie kazdy ma telefon Nokia N95 z Garminem i nie kazdy ma kase zeby sobie taki sprawic

ale trzeba mieć kasę na połączenie z serwerem - aby miało sens to podczas całej podróży oraz wysyłać informacje o spotkanych patrolach - koszt i strata czasu ( przerwa w podróży ).

piszu, ale trzeba sobie uświadomić, ze to nie CB, gdzie info idzie w eter wielokrotnie (od każdego dajmy na to posiadacza CB widzącego patrol) i po wysłaniu zanika. W tym przypadku, wielkie znaczenie ma dokładne podanie lokalizacji patrolu, a ponadto to info zostaje zapisane na serwerze jako POI. Może się tak poukładać sytuacja, że jeden patrol z suszarką "wygeneruje" (przez niedokładne podawanie lokalizacji przez kierowców) kilkanaście punktów POI na kilkuset metrach trasy. Po jakimś czasie, na takiej trasie będzie sygnalizowana jedna suszarka za drugą (jako możliwa) a patrolu tam nie uświadczysz. :)

No i to wszystko pod warunkiem, że inni użytkownicy tego systemu będą faktycznie zapisywać te informacje i wysyłać je do serwera (swoją drogą ciekawe jak to by się miało odbywać - wysyłka SMSem z telefonu, czy danymi GPRS? Tak czy siak - na pewno się za to wysłanie płaci (jeszcze nikt nie zrobił niczego za darmo w telefonii komórkowej i jakiekolwiek przesłanie danych przez komórkę jest płatne). Zresztą chciałbym to widzieć, jak jedzie sobie taki user tego systemu, patrzy patrol i łapie za komórkę, żeby zapisac położenie i wysłać do serwera ;-D

Nie rozumiecie smaku? To nie ostrzega tylko o fotoradarach ale i o patrolach

W punktach POI w moim Garminie (aktualizowane na bieżąco przez userów Garmina - wolnych strzelców) są na danych drogach podane nawet jako POI samochody z viderejestratorami - często nawet z nr rejestracyjnym - oczywiście nie w danej chwili, ale jednak jak dostanie się ostrzeżenie, że takie i takie auto tutaj jeździ na danym odcinku trasy to się go wypatruje i automatycznie zwalnia).

koszt zakupu może i atrakcyjny, ale doliczając koszty połączenia z siecią (non stop) to już tak ciekawie nie wychodzi a jeżeli trasa dłuższa to komóra pod ładowarką musialaby być. Kolejna sprawa jak długo info o patrolu się pojawia, bo ciężko uznać taką wiadomośc za wartościową jeżeli jadę nst dnia.

nie uzywalem totez pytam, natomiast z tego co sie orientuje to wystarczy jedno klikniecie zeby przeslac za pomoca gprs swoja pozycje (telefony tylko z gps'em)

co do gremlinów i innych gps'ów za kilkanaście tysiecy zlotych (tak tak panowie, tzw. hiperbola) to jak wspomnialem - trzeba miec czas i kase zeby sie bawic w ich posiadanie i ciagle aktualizowanie :]

piszu - za przeproszeniem "nie chrzań" o GPSach ;-) Akirę kupisz za 200 zł w Biedronce, i masz za darmo aktualizacje punktów POI (Twoich kochanych radarów) - więc o jakich pieniądzach tutaj mówimy? Wolałbym, naprawdę szczerze, wydać te 2 stówki, kupić Akirę z mapką, wgrywać sobie co jakiś czas punkty POI, niż na gównianym telefonie (z małym wyświatlaczem ofkoz, bo nie porównujmy GPS a tel) oglądać jakieś szajskie mapki w szajskiej rozdzielczości i jeszcze płacić za przesłanie informacji GPRSem do jakiegoś szajskiego serwera. Ale to tylko ja.

CareK mam dokladnie Akire i pewnie taka z biedronki za 200 zł - nie wiem bo dostalem od kuzyna ja i tata za darmo :) ale aktualizacji mapy nie mam za darmo, 69 zł kosztuje najnowsza mapa. Mam darmowe aktualizaje ale oprogramowania, nie mapy :)

natomiast postanowilem juz ze kupuje CB skoro mam pracowac tak jak pracuje... Moze ktos cos polecic ew. skierowac mnie do odpowiedniego działu?

Uprasza się o pisanie z polskim znakami - Prezes