Bartek Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Witam mam taki problem ze swoim megane coupe 1.9 DCI od momentu mrozu jaki panuje w naszym kraju otóz jakims dziwnym trafem niemoge jej odpalic gdy temperatura spada ponizej zera czasem chwyci ale momentalnie gasnie i potem juz jej niemoge odpalic . Lecz gdy tylko troszke sie ociepli w momencie odpalam do szczału,bez najmniejszych problemów. Miałem ją na kompie i ten nic niewykazał. Tankuje "BP ulimate diesel" prosze o rade czym to moze byc spowodowane?? Dziekuje. :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzEkCzEk Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 sprawdz czy nie masz wody w filtrze paliwia, mialem cos takiego u ojca w scorpio zamarzla woda i nie bylo przepluwu przez filtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Dzieki za porade ale wydaje mi sie ze w DCI jest inne rozwiązanie z filtrem niż w Scorpio. Ale i to bede miał na uwadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Z tego co wiem na BP mozna dostac taki plyn 0.5l do diesla zeby nie bylo problemow w zime z odpalaniem. Moze wlej go do baku i sprawdz czy bedzie dalej sie to dziac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Z płynami typu "ulepszacze" do paliwa to radze wszystkim posiadaczom DCI aby wsztrzymali sie od tego typu zabiegów gdyż producent jak i serwis właśnie w tym silniku zabrania tego typu używek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 A mi zalecili to:D I na butelce zreszta tez pisze ze mozna do silnikow Renault dCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Marcin__ Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Ja bym zaczął od sprawdzenia świec żarowych. To najczęstsza przyczyna problemów z zaplaniem diesla. Ja u siebie wymieniłem kilka dni temu i wszystkie problemy zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Tankuje "BP ulimate diesel" prosze o rade czym to moze byc spowodowane?? Dziekuje. :-| Właśnie może dlatego to jest przyczyna? Nigdy bym nie zatankował tego syfu z BP tzn z PKN Orlenu. Ale są tacy co uważają że w BP jest świetna ropa i benzyna. Kiedyś w ASO czekałem aż mi ciołki coś zrobią przy kompie i nie zrobiły a wzięły 120 zł i przyjechała baba która mieszka na tej samej ulicy co ja. Dokładnie to przyholowali jej Clio. Diagnoza była taka. Złe paliwo. Auto do czyszczenia ok kilkaset zł. Powiedzieli że tankuje kiepskie paliwo. Ona odpowiedziała ależ tankuje na dobrych stacjach Shell BP... Po lewej stronie jest chyba taka pompka. Trzeba ściągnąć plastik i podpompować ropę. Może masz BP + H20. Chociaż to jest chyba MI to tam może być inaczej. Ale szukaj takiej gruszki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Wiesz co moze zostaw PKN Orlen w spokoju!! A BP ma dobrego diesel. Moze mi powiesz ze lepsza jest na tych syfach przy supermarketach na ktorych mozna zatankowac olej z reala do gotowania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Ja tankuje na Nestee. ON z Lotosa... I nigdy nie miałem problemów. PKN niestety miałem pecha. PB 95 zawsze dziwnym trafem była jakaś dziwna słaba i mułowata. Czasami zatykała autko... a czasami udało się jej nie zatkać. Shell ON zatankowany pod Legnicą. Auto się krztusiło. I całe szczęście że obj. ustąpiły po zatankowaniu w Krakowie. Shell V POWER pod M1. Jedynie dobre paliwo które polecam, ale reszta na drzewo. Niestety cena... Shell pod Makro. Tam tylko pompuje opony... Polecam kupno żarówek bo są w dobrych cenach. A co do oleju z reala. To chyba jest lepszy niż Olej do silników wolnobieżnych frakcje z domieszką asfaltu. Ewentualnie Opałówka z domieszką Mixoila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 LOL... ja tankuje v-p diesel na Shell'u kolo M1 i cisnienie w oponach sprawdzam na Shell'u kolo makro (w strone miasta), tam jest kompresor dla TIR'ow dziala genialnie! :} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Ja tankuje na PKN Orlen i tylko na tej stacji. Oczywiscie w trasie czasami trzeba gdzies zatankowac ale to juz nie patrze na firme. Ja osobiscie raz zatankowalem na Nestee i mam nie mile doswiadczenia. Ale trzeba brac pod uwage ze jedna stacja np Orlen z druga Orlen ma tylko wspolny szyld i kolory na zewnatrz a to co w zbiorniku to juz roznie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Właśnie w niedziele zatankowałem paliwo SHELL V- Pover Diesel i nie pod hipermarketem tylko zwykła stacja. Według opinii innych jest to podobno jedyne paliwo godne polecenia bo nie są to te polskie"sikacze" na których zarabiają właściciele stacji. A co do BP to wszystko zależy od właściciela stacji jakiego gatunku ma paliwo, a nie od samej marki BP. Takze polecam shell'a. Coprawda jezdze od niedzieli dopiero ale juz widac poprawe jezeli chodzi o dynamike autka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 ja moim 1461cc 60kW na v-p dalem rade utrzymac kroku kuzynowi w scorpio 2.9V6 ze swiatel do 115kmph a odnosnie odpalania na zimnie... zeszlej zimy, nawet po nocy bez garazu (-30'C), odpalal za pierwszym razem po paru zamachach, tylko swiece dluzej na wstepie grzaly :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit555 Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 witam paliwem moim zdaniem nie ma się co przejmowac bo ja leje z jakiej stacji popadnie a najczęściej tzw. wiśnie do pieców opałowych i zima czy lato to chodzi jak burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi