insaimz Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Tez mi wymieniali pompke ale dlatego, ze pedal sprzegla wpadl dwa razy w podloge i po naciusku na handlowca, co mi sprzedal auto serwis znalazl, ze niby sie pompka zaczyna pocic. A tak to nic nie chcieli robi. Na sama mysl, ze przy wlaczaniu sie do ruchu moge miec problem z rozpedzaniem i jeszcze wypadek spowoduje mialem takie cisnienie, ze bylem gotowy awanture im zrobic. U mnie dzwiekow zadnych dziwnych nie bylo. REGULAMIN - pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szak Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Miałem podobny problem w Dokerze 1.6 SCE, po ok 5 tyś km od wyjazdu z salonu. W ASO coś tam przesmarowali i oczywiście problem jest dalej. Dzisiaj sam się za to zabrałem i winny był górny czujnik położenia pedału sprzęgła, przesmarować np jakimś środkiem do styków i cisza ;) Zrobiłem dzisiaj ok 200 km i pomogło, może i w Megane jest ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gynio Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Auto wyjechało 04.2019 z fabryki GT Line Grandtour - piski sprzęgła - najgłośniej pod maską: Wizyty: 1 - przesmarowali 2 - wymienili 3-sprężynki 3 - wymienili całe sprzęgło z siłownikiem - po 500km znowu ten sam problem 4 - właśnie zostawiłem u nich auto i szukają Czy ktoś ma podobny problem z sprzęgłem? Auto odebrałem w wtorek, serwis powiedział , że nie mają rozwiązania i piszą z Renaulta Polska. Dziś Renault Polska napisała do ASO w którym serwisuje samochód, że moje auto to pierwszy taki przypadek i mam czekać na to, aż zgłosi się więcej osób tak mi to Pan z ASO telefonicznie przekazał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Miałem tak samo wymienili sprzęgło komplet i jest lepiej ale po nagrzaniu delikatne go słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gynio Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 U mnie wszystko wymienili, ale nie rozwiązali problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 U mnie jest lepiej bo nie chodzi tak ciężko sprzęgło jak chodziło ale nadal jak się układ nagrzeje to go słychać przy wciskaniu. Objechałem Chorwację tak że w sumie źle nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czakowski Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Do Gamst19. Ja mam ten sam problem. Megane IV Grandtour 1,33 140KM kupione czerwiec 2019 , obecny przebieg ok. 14.000 km. Walczę od jesieni 2019 z piszczącym sprzęgłem, Objawy takie same jak Pan opisał. Kupiłem auto w Renault Kabziński Piotków i tam podjąłem próby naprawy. Pierwszy raz smarowanie - nie pomogło, drugi raz wymiana pompy sprzęgła – tez nie pomogło. Po raz kolejny chciałem się umówić na naprawę - niestety Pan w serwisie powiedział że ten tym tak ma i musi skrzypieć !!!. Nie wiarygodne. Zgłosiłem sprawę do centrali Renault, przyjęli moje zgłoszenie, w ciągu 14 dni roboczych mają mi wysłać odpowiedź. Sprawa jest bardzo irytująca bo każdy wyjazd w dłuższą trasę powoduje u mnie stres, piszczące sprzęgło mnie wykończy. Wcześniej jeździłem 12 letnią KIA CEED i nie miałem żadnych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msobo Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udało się komuś rozwiązać problem????? 2 wizyty w Aso pseudosmarowanie pedału i oczywiscie odbijanie piłeczki że nic więcej nie mogą zrobić a pedał jak skrzypi tak skrzypi:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 (edytowane) Witam Chciałbym przyłączyć się do tematu ponieważ borykam się od ponad roku z tym samym, jakże dokuczliwym problemem. Od czerwca 2019 posiadam Megane IV 1.3 TCE140 GT Line z manualną skrzynią biegów i skrzypienie sprzęgła występuje praktycznie od początku (tak jak u wszystkich po nagrzaniu. Na zimno jest ok). W październiku 2019 pierwsza wizyta - przesmarowanie mechanizmu pedału sprzęgła - bez efektu. Cierpliwie jeździłem do czerwca tego roku i podczas przeglądu gwarancyjnego wymieniono pompę sprzęgła - efekt żaden. W tym miejscu dodam, że zanim odebrałem nowe auto, z powodu opóźnienia w odbiorze, jeździłem cały miesiąc zastępczym M IV i też sprzęgło skrzypiało. Wtedy myślałem, że to konkretne auto tak ma. Na czas wymiany pompy sprzęgła też dano mi zastępcze i 1 dzień jeździłem M IV z silnikiem 1.5 DCI i było tak samo. O obu tych doświadczeniach informowałem serwis, zwracając uwagę, że nie jest to jednostkowa usterka, a raczej problem konstrukcyjny, bądź materiałowy elementu mechanizmu sprzęgła. Zarówno ta uwaga jak i informacja o identycznych usterkach zgłaszanych w licznych postach na tym Forum, zostały całkowicie zignorowane przez przedstawicieli serwisu (Renault Wektor w Bielsku-Białej). Nie pozostało mi nic innego jak opisać szczegółowo problem w przesłanej mi ankiecie dotyczącej jakości obsługi serwisowej. W jej efekcie nawiązałem kontakt z szefem serwisu firmy Wektor. W ostatnim mailu uzyskałem informację o przekazaniu opisu problemu do producenta (jak rozumiem Renault Polska) i oczekiwaniu na zajęcie przez nich stanowiska w tej sprawie. Więc na razie pozostało mi cierpliwie czekać i znosić to irytujące skrzypienie. Dam oczywiście znać co do dalszego biegu sprawy. Pozdrawiam wszystkich "cierpiących" podobnie jak ja :( P.s. Dodam jeszcze, że wcześniej od 2013 miałem Megane III 1.4 TCE130 BoseEdition i przez 6 lat było wszystko OK. Auto po 2 dniach testów w serwisie Wektor (przejechano ok 120km) i po konsultacjach z producentem. Stwierdzono, że do wymiany jest wysprzeglik centralny. Czekam na dostarczenie części i wymianę. Osobiście po wcześniejszych doświadczeniach wątpię w skuteczność tej naprawy. Chyba, że ten element będzie w nowej referencji eliminującej tą wadę. Ale zobaczymy, może akurat będę miał szczęście Edytowane 8 Lipca 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotr.fy Opublikowano 25 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Widzę że wszędzie tak samo gwarancja do bramy i się nie znamy. Najważniejsze sprzedać i martw się sam. Ja złożyłem pismo z reklamacją o zwrot pieniędzy za samochód. Brak odpowiedzi z ASO sprawa poszła do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msobo Opublikowano 25 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Dnia 25.07.2020 o 15:25, Piotr.fy napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Daj znać czy udalo sie cos rozstrzygnąć w tym temacie.Ja tez borykam sie z podobnym problemem.Skrzypienie pojawia sie bardzo sporadycznie na zimnym silniku, natomiast kiedy tylko dostanie temperatury i pedal sprzegła zostanie wciśniety naście razy w miescie w korach zaczyna skrzypiec.Sam.pedał zaczyna ciężko chodzic i mam wrazenie jak by pracował na sucho .Mało tego samo sprzęgło zaczyna też róznie brać i płynne ruszenie to nie lada wyczyn.Serwis oczywiscie nie widzi w tym nic dziwnego uslyszałem ze to nie wpływa na prace sprzegla tylko na komfort podróżowania:/ Regulamin forum się kłania. pkt 5 - Prezes Witam Dzisiaj odebrałem auto po wymianie wysprzęglika. Praca zajęła 2 dni i jak mnie poinformowano wiązała się z demontażem skrzyni biegów (niezbędne przy wymianie tej części). Auto po wymianie było testowane przez serwis(ok 80km). Ja przejechałem ok 20km w upale i.... jak narazie jest cisza, a samo sprzęgło działa jakby lżej. Zobaczymy czy tak zostanie na stałe. Przy tej okazji chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jedną, jak się okazuje, dość powszechną usterkę w MIV - opisaną szczegółowo w tym poście: Megane IV phI Dziwny dźwięk / stuk przy zmianie biegów . Ja ten objaw zaobserwowałem w moim aucie i zgłosiłem jako dodatkową usterkę. W odpowiedzi od Pana Mistrza serwisu Wektor B-B usłyszałem, że to - uwaga - "normalny odgłos eksploatacji" i to tzw. cecha produktu. Identyczne tłumaczenie przedstawił serwis Zdunek (opisany w jednym z postów przez Venum w przywołanym temacie). Na tym przykładzie widać jasno, że taki mają "przekaz dna" ustalony przez Renault w obliczu braku sposobu skutecznego rozwiązania problemu. Ja oczywiście nie zgodziłem się z takim podejściem i złożę stosowną reklamację (jak rozumiem Pan Mistrz nie koniecznie jest ostateczną wyrocznią w tej sprawie). Zachęcam do sprawdzenia w Waszych MIV. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antrhrax Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 @ted11 Czy problem ze skrzypiącym sprzęgłem dalej u Ciebie występuje po wymianie wysprzęglika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Dnia 12.08.2020 o 12:52, antrhrax napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Nie. Przejechałem do dziś 1000km i jest idealna cisza. Sprzęgło działa jakby lżej i płynniej. Widać więc, że to był wadliwy wysprzeglik. Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekzz Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Witam wszystkich chciałem sie dołączyć do dyskusji lub spostrzeżeń i podzielić się moimi problemami...Kupiłem nowe renalt megan grancupe silnik 1.3 140Km przejechałem 4000 tysiace i w trakcie jazdy poczułem pod noga na pedale sprzęgła dziwne skoki i taki burczenie czy skrzypienie jak zwał to zwał udałem sie do serwisu w Krakowie i co się okazało że renowki IV mają wadliwe wysprzegliki i maja mi to zmienić a najlepsze ze serwis o tym wie i nie wżywają do wymiany tylko czekaja az ktoś coś zauważy to w tedy ,zobaczymy w przyszłym tygodniu maja mi to zmienić ciekaw jestem czy pomoże Regulamin forum się kłania. pkt 5 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 (edytowane) Witam Moja MIV z tym samym silnikiem jest po wymianie 2 m-ce temu i jak dotąd jest wszystko ok. Jest to dość poważna robota wymagająca demontażu skrzyni biegów. Powodzenia Edytowane 16 Października 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi