Vivaldi Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 wszystko w zyciu warto solidnie robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Columb Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Czy Vivaldi mozesz mi wytlumaczyc na jakiej zasadzie to dziala?? Czy przekazniki wkladam w oryginalna wiazke idaca do zarowek tylko dodatkowo do tych przekaznikow podlanczam plus z aku i minus z kad kolwiek?? i wtedy jak wlaczam swiatla to prad zaczyna plynac jak zawsze tylko dodatkowo bezposrednio z aku?? ze schematu tez niebardzo kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 po krótce : to skrócenie drogi prądu który dotychczas z AQ biegł do manetki i potem do reflektorów tracą po drodze na mocy. Montaż przekaźników to wstrzelenie sie w wiązke wykorzystując obecny prąd tylko jako sygnał dla przekaźnika. Zasilanie główne ciągniesz przez przekaźnik prosto z AQ. Chodzi w tym o to aby przykaźniki montować możliwie najbliżej świateł - najmniejsze straty. Manual tutaj : http://vw-scene.info/porada15.html Weź sześciopak piwa i przyjedź to Ci założe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Vivaldi....coś mi sie wydaje, ze przy tym rozwiązaniu znacznie czesciej wymienia sie żarówki. Masz to sprawdzone w dłuzszej praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Tak, 3cie auto i około 250 000km (razem) na przekaźnikach. Nie podnosisz mocy instalacji elektr. ale wykorzystujesz ją w 100%. Po prostu redukujesz straty przykładowo z 11,5 Volta do książkowych 12. Te 0,5 Volta to już różnica pomiędzy świeceniem a rzucaniem żółtej poświaty. Do tego dochodzi starzenie odbłysku reflektorów. Co bardziej niemądrzy rekompensują to zakładając co raz to mocniejsze żarówki a po pół roku sie dziwiąże odbłyśniki zżółkły a przełącznik świateł sie przypalił. A'propos to poprzez przekaźnik oszczędzasz i to bardzo włączniki i przełączniki świateł bo amperaż idzie bezpośrednio z AQ a przez przełączniki tylko sygnał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Dzieki.... Duza praktyka, wiec tylko korzystać z rozwiązania. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aroslaw Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 no to sie trzeba zaopatrzyc w czesci i sobei zrobie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackuc Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 U mnie w uno było 2V straty pomiędzy aku i lampami jak już chyba pisałem. Ponadto przekaźniki powodują, że przełącznik zespolony mniej cierpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aroslaw Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 zmierzylem sobie i wyszlo ze na nieodpalonym 11,7 a na odpalonym 13,6 V i sie zastanawiam czy to sie oplaca robic bo cyba tylko odciazylo by przelacznik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackuc Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Ale zmierz bezpośrednio na klemach akumulatora i na lampach i podaj wyniki Możesz przy zapalonym jak i przy zgaszonym silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aroslaw Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 a no nie wiem jak ja to zrobilem heh :) faktycznie jest roznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 a tak mimochodem od 17 kwietnia jeżdzimy cały rok na światłach ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 - Czy ktoś przerabiał instalację elektryczną w megane I tak, że by światła włączały się przy odpaleniu silnika automatycznie? - Powodowało to jakieś niespodzianki? - Czy taka ingerencja jest nieszkodliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Od jutra ze świateł mijania lub do jazdy dziennej trzeba będzie korzystać całą dobę przez cały rok. Tego właśnie dnia wejdą w życie przepisy znowelizowanej ustawy Prawo o ruchu drogowym. Pozdrawiam Kolegow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 W sumie to ja i tak jeżdżę 95% na światłach. Ale zawsze jest pozostałe 5% 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi