Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

slowandchilled

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników, jestem tutaj nowy i jako że po dłuższym czasie przeglądania internetu nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, zdecydowałem się dodać post na forum:

Od kilku dni użytkuję Megane 1 grandtour 1.6 16v z automatyczną skrzynią biegów, rok produkcji 2001. Podczas postoju zapalił się check engine, auto na 50 kilometrowym odcinku drogi pokonanym z prędkością 80 - 90 km/h spaliło około 10 litrów paliwa i to wysokie spalanie utrzymuje się cały czas. Po podłączeniu auta do Deplhi wyświetlił się błąd Df106 "uszkodzenie katalizatora; nieciągły" którego nie idzie skasować. Podczas przyspieszania na średnich obrotach słychać 'warczenie' w wydechu. Auto dość obficie dymi. Zdecydowałem się na wymianę sondy lambda za katalizatorem, ale nie przyniosło to żadnych zmian. Wydech jest czysty bez śladów nieszczelności. Tutaj rodzi się pytanie: Czy wymieniać katalizator i czy taki uniwersalny za 250 zł będzie spełniał swoje zadanie? Czy może przyczyna wysokiego spalania leży gdzieś indziej? Poza tym jest jeszcze skrzynia biegów która szarpie przy redukcji i przeciąga podczas zmiany w górę a po wrzuceniu biegu P na ciepłym silniku obroty samoczynnie rosną do 1500 - 2000 /min. Proszę Was o pomoc drodzy użytkownicy. Pozdrawiam

Edytowane przez slowandchilled

1 godzinę temu, slowandchilled napisał:

Po podłączeniu auta do Deplhi wyświetlił się błąd Df106 "uszkodzenie katalizatora; nieciągły" którego nie idzie skasować.

Podczas przyspieszania na średnich obrotach słychać 'warczenie' w wydechu.

Auto dość obficie dymi.

Zdecydowałem się na wymianę sondy lambda za katalizatorem, ale nie przyniosło to żadnych zmian.

Wydech jest czysty bez śladów nieszczelności.

1/ Świece i cewki muszą być suche i czyste;

- wymienić świece na beru i zmniejszyć odstęp elektrod na 0,7 mm,

2/ Jeżeli jest instalacja LPG - to zakręcić zawór na butli z gazem,

3/ Jeżeli jeździsz na rezerwie lub zatankowałeś syf paliwo - to warto dolać benzynę 98 oktan do pełna,

4/ Odnośnie parametrów sond nic nie napisałeś;

- czy nie jeździłeś po dużych kałużach,

- czy sondy są prawidłowo podłączone, styki OK, 

- warto sprawdzić parametry sond,

- kupować tylko sondy oryginały, zamienniki w reno się nie sprawdzają,

5/ Czy ostatnio nie było zbyt dużo jazd po mieście i na krótkich dystansach?

6/ Dymi na jaki kolor?

7/ Jaki jest stan oleju? i co ile jest zmieniany?

Instalacji LPG nie ma,

Paliwo lane na shellu lub lotosie 

Sondy będę badał na dniach u elektryka

Nie wiem jak auto jeździło, mam je niecały tydzień

Co do koloru spalin to nie mam pewności ale nie jest ani biały ani ciemny/niebieski, powiedziałbym że w normie, poprostu na postoju w lusterku widzę że jest go dużo

Olej wymieniany 3kkm temu