Rados16 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Po pierwsze jako nowicjusz to się przywitam. Siemka. Mam taki problem... Odpalam Renatkę po nocy wiadomo silnik zimny i obroty wskakują mi od razu na 2tys. Jeśli ruszę na tak wysokich obrotach bądź musnę delikatnie pedały gazu to obroty momentalnie wskakują na 3-3.5 tys. Trwa to około 6-7 minut. W miarę rozgrzewania się silnika obroty spadają do normalnego poziomu 700-800 ale delikatnie wskazuweczka drży. Podczas dłuższej jazdy że stała prędkością 100-120 gdy dojeżdżam do skrzyżowania dochamowujac wciskam sprzęgło i obroty falują od 1200 do 1800 przez jakieś 5-10 sekund i uspakajają się. Co robić, od czego zacząć? Do pracy ruszam przed 5 więc sąsiedzi nie są zadowoleni z wycia silnika napewno, a przede wszystkim mnie to denerwuje no i dodatkowo wzrosło spalanie, nie chce uszkodzić silnika bo wiadomo za duże obroty na zimnym nie sprzyjają żywotności. Może ktoś coś doradzi.? Może ktoś się z tym spotkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 6 godzin temu, Rados16 napisał: Odpalam Renatkę po nocy, wiadomo silnik zimny i obroty wskakują mi od razu na 2 tys. Jeśli ruszę na tak wysokich obrotach bądź musnę delikatnie pedały gazu, to obroty momentalnie wskakują na 3-3.5 tys. Trwa to około 6-7 minut. W miarę rozgrzewania się silnika obroty spadają do normalnego poziomu 700-800 ale delikatnie wskazuweczka drży. 1/ Sprawdzić szczelność połączenia ; a/ wężyka od wspomagania hamulca b/ wężyka oparów benzyny wciskanego w przepustnice, 2/ Przeczyścić ; a/ przepustnicę i wymienić oringi, b/ map sensor oraz zapewnić szczelność jego montażu, c/ pomierzyć podciśnienie w układzie dolotowym na ciepłym silniku ; - w silnikach benzynowych 1.6 /16V podciśnienie w kolektorze dolotowym powinno oscylować w granicach ; 32 +/- 4 kPa ( 320 +/- 40 mbar), czyli w przedziale 28 kPa do 36 kPa, 6 godzin temu, Rados16 napisał: Podczas dłuższej jazdy że stała prędkością 100-120, gdy dojeżdżam do skrzyżowania dochamowujac wciskam sprzęgło i obroty falują od 1200 do 1800 przez jakieś 5-10 sekund i uspakajają się. 3/ Kontrola czujników przy pedale sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi