Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane IV 2020 regulacja dźwięku audio w R-Link 2 Bose

Rekomendowane odpowiedzi

To trochę zależy, co wydaje odgłosy, bo w tych drzwiach ma co hałasować :) no i czy trzeszczy, czy grzechocze,

Zrzutekranu2026-09-06202200.thumb.png.2dba35224538e1303aa6dfdc42d63a9c.pngZrzutekranu2026-09-06202226.thumb.png.596076dcc99aba99c10ab024bff51d09.png

Lubi trzeszczeć uchwyt drzwi, bo jest składany z dwóch części (i często różnych rodzajów plastiku)- u mnie sprawdzony patent to taśma izolacyjna albo taka taśma zbrojona: zdejmuję tą przednią osłonę uchwytu, podklejam taśmą wzdłuż krawędzi, przez całą długość gdzie się styka z drugim elementem na drzwiach i po założeniu przestaje skrzypieć,

Jeśli to skrzypi albo grzechocze coś w środku w drzwiach, to można to podkleić jakimś klejem (np pattex fix express), ew. punktowo taśmą klejącą wciskaną pomiędzy plastiki (z taśmą to trochę partyzantka, ale działa), można też klejem na gorąco itd.

Najlepiej zdjąć boczek i go ponaginać, żeby sprawdzić co trzeszczy i wtedy próbować jakoś to poprawić (sorry, że tak ogólnie, ale wszystko zależy od szczegółów)

Co do samego wygłuszania, to jest trochę zabawy:

- musisz zdjąć boczek drzwi, zerwać wszystkie maty, którymi są zalepione otwory w drzwiach, najlepiej też odpiąć wszystkie spinki, którymi wiązki kabli są przypięte do blachy- im mniej rzeczy zostaje przyczepionych do blachy, tym lepiej do dalszej pracy, trzeba też zerwać filc z boczka drzwi,

- musisz umyć i odtłuścić poszycie drzwi (w środku w drzwiach), wewnętrzną powierzchnie drzwi no i boczek drzwi od środka- ja myję te wszystkie elementy płynem do mycia szyb i ściereczkami z mikrofibry (dobrze rozpuszcza brud, myje i trochę odtłuszcza), a potem odtłuszczam wszystko benzyną ekstrakcyjną na ściereczce z mikrofibry,

- jak jest czyste i odtłuszczone to możesz wyklejać: poszycie drzwi wewnątrz najpierw matą butylową (najlepiej dwa duże elementy- jeden nad wzmocnieniem drzwi, drugi pod wzmocnieniem, nie musisz wyklejać całej powierzchni blachy, wystarczy jak pokryjesz 2/3~3/4 powierzchni, tak samo z pianką kauczukową) i ją rozwałkowujesz takim specjalnym wałkiem do rozpłaszczania butylu (po rozwałkowaniu ma być płaskie, mocno przylepione do blachy), a potem na tą matę przyklejasz piankę kauczukową (mata butylowa i pianka są samoprzylepne, ważne też, żebyś nie zakleił niczym otworów odprowadzających wodę na dole drzwi); na wewnętrzną stronę drzwi przyklejasz tylko matę butylową, też duży arkusz i w taki sposób, żeby zakleić wszystkie otwory techniczne (a potem też rozwałkowujesz wałkiem); na końcu wyklejasz boczek drzwi od wewnątrz- najpierw duże płaskie powierzchnie matą butylową, a potem zaklejasz boczek pianką kauczukową (najlepiej przykryć cały boczek jednym dużym arkuszem, który potem przycinasz i wycinasz w nim otwory tam gdzie trzeba- na klamkę, głośnik, kable itd.)

Wrzucam zdjęcia z wyklejania drzwi w Megane 3, ale zasada jest taka sama- w efekcie drzwi zrobią się bardziej "głuche", cięższe, będą się zamykały z takim miłym "łup", w środku zrobi się ciszej, a głośniki dostaną piękną, szczelną skrzynię rezonansową i zaczną ładniej grać,

Nie mam na to lepszej instrukcji, to trochę nabrania wprawy, prób i błędów- nawet jak nie będzie idealnie, to i tak będzie znacznie lepszy efekt niż zrobiła fabryka,

Instrukcje jak zdjąć boczek i rozebrać drzwi są na jutubach, koniecznie trzeba zaopatrzyć się w zapas spinek, ściągacze do tapicerki (najlepsze jakie mam, to mam winylowe z Neo Tools, mają taki pomarańczowy kolor), wałek do mat butylowych (polecam metalowy, a nie plastikowy), no i same maty: butyl AB25 albo AB20 i pianka kauczukowa- K6S, to modele od BitMat.pl (używam ich produktów, wg mnie są dobrej jakości i w przyzwoitej cenie, a do tego na stronie mają dobre instrukcje, podają ilości i mają gotowe zestawy do kupienia np. na parę drzwi albo bagażnik)

Na początek para drzwi to może być zabawa na cały dzień, albo i weekend, ale takie zabawy to sama przyjemność :)

Trzymam kciuki 👍👍 jak coś się jeszcze urodzi, to pisz

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg