midjih Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Od jakiegoś czasu szukam sobie nowego auta. Jednak moje wymagania trochę się wykluczają, bo potrzebuje średniego rozmiarami auta a do tego ekonomicznego, dlatego myślę wyłącznie o dieslach. W oko wpadła mi ostatnio Megane'a I z 1996r z silnikiem 1.6 diesel lecz w Renualtach praktycznie się nie orientuje, jakie tam były jednostki wysokoprężne montowane. Czy w ogóle były jakieś 1.6 diesle? Konkretnie to myślę o tej Reni z ogłoszenia: http://carstein.otomoto.pl/renault-megane-C4727569.html Proszę o jakieś informacje nt. silników, spalanie i awaryjności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Trudno cokolwiek powiedzieć, na pewno nie jest to 1600 cm3, Meganki w dieslu w tamtym okresie czasu były tylko 1.9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Gostkowi pewnie sie ręka omskneła a obserwowane autko to 1,6 8v w benzynce (jedyna taka w ofercie). Jak pisze kolega CareK, do dyspozycji masz 1.9D pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midjih Opublikowano 25 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 A odnośnie spalania takiej Megany 1.9D moglibyście się wypowiedzieć? Myślę jeszcze nad Golferem MKIII z końca produkcji ale nie da się ukryć, że Megane'a ładniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 wątku na temat spalania nie ma co rozpoczynać od nowa. zerknij np. tu: http://www.autocentrum.pl/?FF=307&make...&submit.y=7 o golfie nawet nie wspominaj bo wstyd. Jeżeli już chcesz kupić diesla to pomyśl nad dti (czyli z turbiną) to samo spalanie a więcej kucy. Diesle w megane I były tylko o pojemności 1,9 ale o różnej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midjih Opublikowano 31 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Witam ponownie, co sądzicie o tej Meganie: http://moto.allegro.pl/item409531857_renau...gaz_.html#photo Rozmawiałem przed chwilą ze sprzedającym, z tego co mówi to klapa opada tylna, ręczny zaciąga się za wysoko, hamulce trochę słabe oraz coś puka w lewym przednim kole (podobno nie amortyzator) Silnik na gazie i benzynie działa dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 za taką kasę nie kupisz auta, które nie będzie wymagało kilku tyś zł wkładu by to jeździło w miarę niezawodnie ten silnik jest za słaby do tego auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midjih Opublikowano 31 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Czyli, że nie warto? Kilku tysięcy w niego nie mam zamiaru wkładać, wyłącznie tyle ile będzie trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 jak nie zależy Ci na mocy to szukaj wersji Eco od 1 właściciela (wbrew pozorom często się pojawiają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Witam Nie dawno kupiłem megi a zakup poprzedziły trzy miesiące poszukiwań. Szukałem na początku 1,4 z gazem ale po oglądnięciu i sprawdzeniu kilku egzemplarzy wyszło, ze za dużo trzeba do nich dołożyć ze względu na stan instalacji gazowej, blacharki bądź silnika. Ogólnie 1,4 jest dużo za słaby jak do megi (około 1,5 tony). Ostatecznie kupiłem 1,6e w benzynie po dość okazyjnej cenie jak na rocznik. Wymieć trza było opony, wydech, naprawić klimę i kilka poprawek lakierniczych, konserwacja no i włożyłem gaz - najprostszy jaki jest dostępny (butla w kole). Jak na razie średnio bierze 10/100 a w mieście ewidentnie 12/100 ale jest przed regulacją. Zobaczymy co będzie po regulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midjih Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Witam ponownie, szczerze mówiąc to chyba się zdecyduje na tą Meganę. Powiedzcie mi jeszcze tylko jak to jest z tymi cewkami, czytałem różne opinie, że to właśnie one lubią padać, w ogóle od czego te cewki i jaki jest koszt ich wymiany? Oraz co do rozrządu to pewnie jest to pasek rozrządu? Co ile trzeba go wymieniać? Jaki jest ceny części do Megane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niezgud Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Ja mam drugi rok megane i nie wiem co to problemy z cewkami (odpukać). Rozrząd wymieniasz co 120 tys kilometrów (teoretycznie), praktycznie co 80 - 90 tysięcy. Mnie kosztowało z pompą wody i rolkami około 500 złotych. Natomiast ceny części nie odbiegają znacznie od pozostałych marek. Jedne są tańsze inne droższe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midjih Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Jakieś konkretniejsze wady tego modelu? Czytałem o drgającym drążku zmiany biegu, nie równej pracy silnika zimnego? Zawieszenie jest raczej miękkie czy sztywniejsze, jak się trzyma w zakrętach? Co lubi padać? W tym modelu, który chce kupić rozrząd wymieniany był 20k km temu, więc jest ok. 1.4 8V jaką mocą dysponuje? Oczywiście jest to pełny wtrysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2008 midjih, poświęć godzinę na zapoznanie się z treścią forum to znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niezgud Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2008 midjih, drgający drążek dźwigni zmiany biegó to chyba standard - mnie na pewno nie przeszkadza, nierówna prace zimnego silnika wstaw miedzy bajki - chyba, że ktoś bardzo oszczędza to może ma. Jeśli faktycznie rozrząd wymieniany 20 tyś temu to sobie odpuść - zrobisz pewnie jeszcze na nim ze 60 tysięcy. 1,4 (75 KM) to na pewno za mały silnik do megany - chyba że jeździsz wyłącznie po mieście to Ci wystarczy. Rozglądnij się za 1,6 (90 KM) już zdecydowanie lepszy - więcej kucy spalanie prawie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi