Maciachxd Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Witam zakupiłem Renault Megane Scenic I 1.6 z oznaczeniem e 66kw Problem wyglada następująco auto podczas jazdy nie wykazuje żadnych problemów ale gdy zbije auto z biegu to na biegu jałowym auto faluje na obrotach a następnie wchodzi na wysokie rzędu 3000 obr/min Pojechałem na diagnostykę komputer wykazał awarię krokowego i czujnika polozenia wału. Wymieniłem wadliwe rzeczy przeczyscilem przepustnice uszczelnilem ale niestety problem nie zniknął. Co może jeszcze być problemem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Maciachxd napisał: Wymieniłem wadliwe rzeczy przeczyscilem przepustnice uszczelnilem ale niestety problem nie zniknął. Kłopoty z obrotami na biegu jałowym - adaptację przepustnicy; 1/ Przed wymianą/czyszczeniem przepustnicy należy; - odłączyć akumulator, aby komputer zapomniał ustawienia na starej przepustnicy, - po wymianie przepustnicy i podłączeniu akumulatora, komputer będzie widział nową przepustnice i do niej będzie się ustawiał, 2/ Adaptację przepustnicy można wykonać za pomocą ; a/ włączając i wyłączając zapłon ; - odpal kilka razy sam zapłon, odczekaj chwile, następnie odpal silnik, obroty mogą być podwyższone, - po zgaszeniu silnika, odpal kilka razy sam zapłon, ( obroty powinny spaść poniżej 1000) i nie wciskając gazu nagrzewam silnik do momentu włączenia wentylatora, - zrób rundę ze 2-3 km i ciesz się stabilną pracą silnika na biegu jałowym, b/ CLIP-em przyuczyć przepustnice w komputerze wtrysku, c/ jeździć bez kalibracji ; - i komputer sam po przejechaniu max 300 km zorientuje się, ustabilizują się obroty na właściwym poziomie, d/ jeżeli obroty nie ustabilizują się; - wymaga to w większości przypadków wymianę przepustnicy na oryginał. Edytowane 29 Grudnia 2022 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi