adasko_1992 Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Witam , Brykam się z problemem, w mojej Megane z silnikiem f4r. Problem polega na tym że z okolic paska osprzętu im bardziej nagrzany tym objaw się nasila. Na start wymieniłem pompę wspomagania ponieważ przy kole pasowym miała zapocenie oraz nowe koło pasowe pompy, bez poprawy następnie napinacz z rolka oraz rolkę prowadząca oraz pasek Bosch 1750 5pk. Po tym zabiegu bym powiedział że jeszcze gorzej bo piszczy przy kręceniu kiera jak w Polonezie. Następnie zregenerowalem alternator nowe łożyska oraz szczotki diody były ok ktoś kiedyś już robił . Dokupiłem krótszy pasek 5pk 1745 również to samo , stosowałem już jakiś spray do wyciszenia pasków itp ale też lipa. Proszę o pomoc zanim wymienię pół auta 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Koło pasowe wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawinci Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Przyczyn może być kilka. Odwrotnie założony pasek, pasek założony nie na te rowki, inne koło alternatora za szeroki pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, slawinci napisał: Odwrotnie założony pasek, Możesz jakoś uzasadnić swoje twierdzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Czytałem kiedyś o kierunku napisu na pasku, ale czy to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Żadnego. Niektórzy lubią legendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawinci Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 W dniu 6.04.2023 o 18:49, carsik napisał: Możesz jakoś uzasadnić swoje twierdzenie? Niektóre paski mają nawet nadrukowane strzałki dla poprawnego założenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Możesz jakoś sprecyzować? Co znaczy niektóre? W jakim samochodzie pasek wielorowkowy jest kierunkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawinci Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 51 minut temu, carsik napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Wszystko zależy od producenta jedni zamieszczają inni nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) Dla Twojej informacji, nie ma takiego producenta, który zamieszczałby strzałkę kierunkową na pasku wielorowkowym. Owszem, zdarzają się strzałki na paskach rozrządu. Chociażby przykład z tutejszego podwórka - pasek do 1,5 dci. Strzałka jednak nie jest wynikiem tego, że ten pasek musi obracać się w konkretnym kierunku a jest to spowodowane tym, że znajdują się na nim znaki do zakładania na koła zębate rozrządu. Takie ułatwienie dla zakładającego. Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez carsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi