P_r_z_e_m_o Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Nie wiem dokładnie skąd pochodzi ale w zakresie 3750-4000 rpm słychać denerwujące UUuuUUuu. Wydaje mi się że pochodzi to z przodu. Słyszalne jest nie zależnie od wrzuconego biegu. Najbardziej słychać na 5-ce i nie zależy od prędkości.Dźwięk jest taki jakby jakby coś kręciło się z jakimś biciem. Powiem szczerze, że nie potrafię zdiagnozować skąd pochodzi i jaki element za to odpowiada. Podejrzewam że dźwięk pochodzi z któregoś koła alternatora wspomagania lub klimy, ale nie bardzo wiem gdzie i jak tego szukać. Jakieś pomysły ? PS Temat w kategorii Głównej bo w tym momencie nie wiem, którego elementu dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 P_r_z_e_m_o, Taki specjalista i nie potrafi sobie dać rady :) Otwieraj maskę, odpalaj silnik - wiesz gdzie się dodaje gazu pod maską to sobie podkręcasz do tych obrotów i słuchasz. W przypadku gdy masz pod ręką kogoś do pomocy, to sadzasz pomocnika na fotel i niech depta w gaz, a Ty słuchasz. Posłuchasz czy jest też na postoju czy tylko podczas jazdy, może powietrze jakoś się zawija i wyje ;-) Sam wiesz, że na oko ciężko takie coś na odległość zdiagnozować. Były już wyjące osłony od kata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 1 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 no toś mi pojechał Prezesie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 w zakresie 3750-4000 rpm słychać denerwujące UUuuUUuu "UUuuUUuu" to zwykle robi łożysko, ale jak masz tylko w pewnym zakresie obrotow to moze skrzynia, albo różnicówka. Ja mam taki dźwięk w moim dCi w zakresie 2500-3250 jak jest ciepło, tak 27'C+ Dziwne, ale nie niepokojące i tylko jak jest ciepło, wieczorem dźwięk znika :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 P_r_z_e_m_o, :) A co nie wolno :-P Nie wiem czy pamiętasz, ale już jeden user od "UUuuUUuu" (duchów) był na forum :) Może jeszcze być rolka paska, koło alternatora - jeśli to spod maski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 2 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Pamiętam, ale najgorsze jest że taki dźwięk wydają elementy obracające się lub łożyska, a tego trochę w samochodzie jest. Koła można wyeliminować bo słychać tylko przy tej prędkości obrotowej, skrzynię biegów i dyfer również, choć pewny na 100% nie jestem, pozostałe sprzęgło i cały osprzęt silnika, a trochę tego tam jest. :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 To musisz zrobić tak jak pisałem poprzednio - głowa pod maskę i "gumowe ucho" - musisz posłuchać i obaczyć czy coś nie bije. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieQ Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 W mojej Magane przy takich objawach pękała przerdzewiała rura tłumika środkowego. Pękła zaraz za spawem łącznika elastycznego wydechu po tygodniu od zauważenia tego dźwięku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 2 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 No i jest d... Na "sucho" nie słychać nawet powyżej 4000 rpm Musze się gdzieś wybrać na dobrą drogę i pojeździć dużo szybciej niż normalnie i spokojnie zdiagnozować problem, obawiam się ze to mimo wszystko coś ze skrzynia. BTW w mojej wersji łącznik elastyczny jest pomiędzy kolektorem, a katalizatorem i jakiś czas temu został wymieniony. Więc to nie to. Szukam dalej :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 u mnie kiedyś pojawiło się buczenie po wjechaniu z dużą prędkością w głęboką kałużę i wtedy podgięła się aluminiowa osłona ta co idzie nad wydechem. Owe buczenie było słychać przy określonych obrotach na każdym biegu - może więc i to warto sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Może to być wydech wpadający w rezonans przy pewnych obrotach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudu Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Ale dlaczego ona ma wpadać w rezonans? Ja też mam buczenie tylko przy 3000 obr/min. Już kupę czasu próbuję dowiedzieć się co jest powodem ale jeszcze nie znalazłem mędrca który ny mi pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rash Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Miałem podobny problem. Buczenie zaczynało się przy 70km/h, a kończyło przy 85km/h. Z tym że objawy takie zacząłem mieć dopiero po zmianie opon. Gdy miałem opony firmy FireStone było cacy. Kupiłem Fulde i zaczęło się UuuuUUUU. Sprzedałem Fulde kupiłem Continental i znowu jest cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 No więc tak. Silnik i osprzęt silnika jest OK nic nie słychać widać, żeby coś się tam było nie tak. Co do wydechu, fakt, środkowy tłumik do wymiany, ale to nie to, pyrkanie za dziurki w tłumiku słychać inaczej. Sprawdziłem przy okazji osłony wydechu, zgodnie z sugestią, wszystko równe i nic tam nie jest luźne. Pozostaje więc układ przeniesienia napędu. Ponieważ, standardowo, cieknie mi na wybieraku skrzyni biegów, więc zacznę od sprawdzenia poziomu oleju i jego uzupełnienia. Podejrzenia co do wycia. - łożysko dociskowe sprzęgła lub samo sprzęgło. Kojarzę podobne dźwięki z poprzednich samochodów. - dyfer -ale co tam się mogło stać? W sumie bardzo wiele. :-/ Cały problem w tym buczeniu polega na tym, że mam go wysoko 3700-4000 rpm a to jest mnie więcej 100-130 km/h a ja nie mam się w okolicy gdzie bezpiecznie rozpędzić do takiej prędkości. :-? Nie dość, że trzeba słuchać i kombinować to trzeba uważać na innych kierowców. Sam dźwięk może nie jest głośny ale CENZURA (wnerwiający - chyba ładniej :) ;-) ) :-? Proszę wpisywać cenzuralnie, tak aby nawet w domyśle było OK. - Prezes Przecież wykropkowałem, co się czepiasz? P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudu Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 A słyszysz może z tyłu bardziej to UuuuuUUuuuu? Bo jak u mnie buczy to z przodu nawet bardzo nie słychać natomiast dla pasażerów z tyłu jest to nie do wytrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi