Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z tylną szybą elektyczną

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od niedawna taki problem że szyba nie chce mi sie ani opuszczać ani podnosić. Dla jasności mówię o drzwiach tylnych. Zdejmowałem boczek i czyściłem styki ale to nic nie daje poza tym kiedy oprę rękę na szybie (albo na dołach) szyba sie chowa wiec teraz podtrzymuje ją kawałek deski :-x . Kiedy wciskam przełącznik z silnika słychać małe przeskoczenie i na tym się konczy, jakby coś tam blokowało. Wiem na pewno ze muszę go wyciągnąć i tu dwa pytania: czy kiedy wyjmę cały mechanizm (samego silnika sie nie da wyjąc tylko razem z prowadnicą) to czy szyba nie zleci mi na dół? Jak myślicie da sie to naprawić czy lepiej od razu kupić drugi mechanizm?

Wyjmuje się cały mechanizm, 3 śruby trzymają "koszyczek silniczka" dwie następne prowadnicę. Na prowadnicy jest plastikowy element z bolcem przełożonym przez szybę i zabezpieczony zapinka plastikową. Troszkę trzeba się namęczyć żeby to wyjąc i jednocześnie nie uszkodzić szyby, ale trochę pogłówkujesz i wyjdzie. Odkręć też plastikowe elementy wzmacniające, takie z dziurami w kształcie plastra miodu, będzie łatwiej operować podnośnikiem.

Przygotuj sobie też kawałek jakiejś listewki żeby podeprzeć szybę po wyjęciu podnośnika.

Tylko wyjęcie podnośnika odpowie na pytanie co nawaliło.

Możesz kupić używany podnośnik np na allegro lub próbować naprawić ten co masz zależny co padło (napisz co tam zastałeś)

Jak masz zdolności manualne to kup podnośnik ręczny i przełóż do tego co masz, ale wszystko zależy co padło?