olmas Opublikowano 12 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2024 (edytowane) Czy jest jakiś tryb kalibracji elektrycznych zacisków tylnych hamulców (nie chodzi mi o tryb do zmiany klocków) w ecutweaker, pyren, ddt4all? Po wymianie wahaczy, robiąc zbieżność, diagnosta zwrócił mi uwagę na utrudnione przetaczanie auta. Po podniesieniu tyłu okazało się że lewy zacisk nieco mocniej trzyma koło po spuszczeniu hamulca parkingowego. W czasie jazdy objawia się to tym że w trakcie hamowania, już praktycznie w ostatniej chwili gdy się puści hamulec "nożny" przy minimalnej prędkości, czuć takie sztywne zatrzymanie. Rozebrałem zacisk, poczyściłem i nasmarowałem prowadnice, blaszki i całą resztę. Cofnąłem i wypchnąłem kilkukrotnie tłoczek, aby go rozruszać. Nic to nie dało. Po wprowadzeniu zacisków w tryb serwisowy do zmiany klocków, wszystko odpuszcza i koło obraca się właściwie. Po wyłączeniu trybu i ręcznym zaciągnięciu i spuszczeniu hamulca znów jest ten sam problem. Wcześniej w tym kole wymieniałem silniczek zaciągający hamulec na nowy zamiennik, może powinienem go jakoś przyuczyć, skalibrować? Proszę o pomoc. Edytowane 12 Lipca 2024 przez olmas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 12 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2024 Tą kalibracją jest wyjście z trybu serwisowego do trybu pracy. Twoim problemem jest zamiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olmas Opublikowano 12 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2024 (edytowane) Znalazłem w PyClip3, w kalkulatorze hamulca postojowego opcję kalibracji (na zdj. na czerwono, osobno na zielono; tryb przeglądu). Zanim wymienię po raz kolejny silniczek, szukam najpierw mniej obciążającej finansowo możliwości. Chociaż nie bardzo wiem, czemu nowy silnik miałby być od razu niesprawny? Kupiłem taki: click Moje podejrzenie padło również na zacisk, choć nie widać na nim żadnych usterek, wycieków itp. Chciałem go wymienić u mechanika, a ten na kosztorysie wskazał mi, że zacisk powinien mieć konfigurację "test komputerowy (cofnięcie tłoczków oraz konfiguracja zacisku)" Także łapię się jeszcze tej możliwości. REGULAMIN Forum się kłania pkt 6 - Prezes Niestety to nie jest kwestia zamiennika. Założyłem sprawny, używany oryginał i dalej dokładnie to samo. Edycja: Winowajcą był zacisk hamulcowy. Wymiana na regenerowany i wszystko ok. Edytowane 12 Lipca 2024 przez olmas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi