Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

DDT4ALL Stan DPF/FAP

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Majorrrem napisał(a):

Sprawa ruszyła do przodu, wyzerowałem liczniki wypaleń filtra a ten się wypalił do 3g (z 25g)

Jak to zrobiłeś? Nie zauważyłem tej opcji w żadnym z programów. U mnie licznik zatrzymał się na 255 i stoi. Może licznik nieudanych wypaleń blokował funkcję wypalania, u mnie ten licznik cały czas pokazuje 0. Gratuluję wytrwałości w podejściu do tematu. 👍

Faktycznie to zeruje wszystkie wypalania. Do głowy mi to nie przyszło, może dlatego, że nie mam najmniejszych problemów z filtrem,

Raczej nie ma problemów z filtrami, to wynik najczęściej zaniedbań użytkowników. W nowszych autach często brak serwisu i wymiany oleju powoduje, że sterownik silnika nie podejmuje akcji wypalania a jak to trwa za długo, to bywają sytuacje, że nawet nie chce podjąć akcji wypalania serwisowego, więc jakoś się ratujemy różnymi sztuczkami. 

W dniu 1.01.2025 o 19:42, aniewa napisał(a):

Jak to zrobiłeś?

Licznik zerujemy za pomocą DDT4ALL, wchodzimy w zakładkę:

obraz.thumb.png.f5299fd21c41876c0c0dd6bf1199e061.png

I potem CSF_Component_5

Następnie wpisujemy tutaj 0 (zero/a):

obraz.thumb.png.491c3412d7c8bb8321e1ca36526a62d4.png

Ja wyzerowałem sobie wszystko, aby mieć wszystkie świeże informacje :)

Można wyzerować też Component_3 oraz 2

• +1 1

Bardzo rzadko zaglądam do sterownika silnika i nawet nie przeglądałem tych zakładek. Faktycznie zerują co się chce. Podziwiam za odwagę 👍

• Zwycięzca 1

• 1 miesiąc temu...
W dniu 2.11.2024 o 11:47, aniewa napisał(a):

W ddt4all jest opcja wymuszająca wypalanie podczas jazdy bez względu na poziom sadzy, nie wiem tylko czy przy 35 gramach to pójdzie. Jak chcesz to zaznacz pozycję na "actiw" według umieszczonego screnu. Najlepiej to zrobić na rozgrzanym silniku. Po aktywacji zaznaczonej opcji i uruchomieniu silnika podczas jazdy zacznie się wypalać filtr. Robiłem to u siebie, gdy miałem sadzy około 8 gram i filtr ponownie się wypalił do praktycznie zera. Nic się nie stało, po wypaleniu filtra zaznaczona opcja przeszła w stan nieaktywny, do licznika doszło kolejne wypalanie. Licznik wypaleń kończy się na 255, dalej nie liczy. Jak chcesz to eksperymentuj, jakby co to ja nie namawiam:)

Zrzut ekranu 2024-11-02 095830.jpg

Czyli rozgrzać silnik, zgasić auto, zaznaczyć activated, odpalić auto i jechac? Czy zaznaczyć podczas jazdy?

• 3 tygodnie później...

Coś mi nie gra z ciśnieniem w tym FAP, nie powinno być chyba na minusie… czujnik do wymiany?

Dodam że filtr nie wypala się do 0g * wypala się nawet kilka razy dziennie (jazda po mieście)

IMG_8630.png