LastSoul93 Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 Hej, chciałem zapytać czy ktoś jeździ już dluzej Megane 3 1.5 dCi 110km po chipie? Jak przez dłuższy okres przynajmniej rok/dwa sprawuje się silnik ? Czy są jakieś niepokojące objawy ? Coś zużywa się szybciej ? Myślę o takim rozwiązaniu i chciałbym poznać opinie czy warto ? W necie można znaleźć że tak. A jaka opinie mają użytkownicy ? I pytanie czy jest ktoś godny polecenia do takiego zabiegu w Krakowie, okolicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorpio86 Opublikowano 23 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 Chip zrobiłem w maju. Od tamtej pory około 5tys km więc stosunkowo niewiele. Auto ma obecnie 130KM i 315Nm. Seryjnie jest zablokowany 1,2 oraz wsteczny bieg. Blokada zdjęta, auto chętnie reaguje na gaz, spalanie w moim użytkowaniu bardzo podobne, napewno nie wyższe. Nic niepokojącego nie zauważyłem od tamtej pory poza lekkim stukaniem najprawdopodobniej lewego zewnętrznego przegubu ale to może być zbieg okoliczności- nie startuje z piskiem opon. Jestem z Rzeszowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LastSoul93 Opublikowano 23 Listopada 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2024 O jakiej blokadzie piszesz ? Nie wiem o co chodzi. Czuć że auto jest zwawsze ? Lepiej się zbiera do 100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorpio86 Opublikowano 24 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Auto fabrycznie ma zmniejszony moment obrotowy na 1.2 biegu- tak tłumaczyl mi spec od mocy. Chodzi podobno o zrywanie przyczepności ale w praktyce dla mnie właśnie na 1.2 auto było bardzo ospałe. Dla mnie to 1.5 do budy Grandtour naprawdę daje radę. Nie mierzyłem przyspieszenia do 100 ale z pewnością jest lepiej niż w serii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LastSoul93 Opublikowano 24 Listopada 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Ale po chipie czy przed chipem daje radę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorpio86 Opublikowano 24 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Oczywiście po. Może to być moje subiektywne odczucie ale miałem wrażenie że nie mogłem ruszyć tym autem wcześniej. Zapłaciłem 1200 i w tym "mechanik" sprawdził również auto pod kątem mechanicznym. Nie było przeciwskazań- turbo, sprzęgło, wtryski- ok. Dodatkowo odkrył 2 nieszczelności w układzie. Wymieniłem później Intercooler oraz 2 oringi/uszczelniacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi