mih00 Opublikowano 28 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 Trzeba założyć, że osprzęt w tych silnikach powinien przetrwać te 300tyś. przy założeniu prawidłowej eksploatacji oraz regularnych wymian oleju i to nie takich co 30-40tyś. Teraz już sam musisz sobie przeliczyć w jaki przedział powinieneś celować. Oba silniki dCi i TCE są wyposażone w podobnie drogie wynalazki. Prosta motoryzacja już się skończyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LastSoul93 Opublikowano 28 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 2 minuty temu, mih00 napisał(a): Teraz już sam musisz sobie przeliczyć w jaki przedział powinieneś celować. Oba silniki dCi i TCE są wyposażone w podobnie drogie wynalazki. Teraz to mi nic nie rozjasniłeś haha Bardziej w stylu co nie kupisz to i tak bedzie jezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 28 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 A jeździsz lokalnie? Masz dłuższe trasy? Jaki przebieg rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 28 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 (edytowane) 11 minut temu, LastSoul93 napisał(a): Teraz to mi nic nie rozjasniłeś haha Bardziej w stylu co nie kupisz to i tak bedzie jezdzic Bo czysto teoretycznie tak właśnie będzie. Ale wiele zależy od tego jak dany egzemplarz był użytkowany. Także może bym się skupił bardziej na tym, żeby szukać auta z możliwie najbardziej udokumentowaną historia a nie np. flotowca łojonego po 30 tyś. na jednym oleju, który użytkował handlowiec z gazem w podłodze przez 200 tyś. Znajdziesz ładne dci to brac dci a jak ladne 1.3 tce to brac 1.3 tce. Robisz trasy wiec kwestia krotkich odcinkow i dogrzewania odpada. Masz w sumie 3 przyzwoite silniki, różnica w spalaniu dci tce będzie ok 1.5 litra. Edytowane 28 Stycznia 2025 przez mih00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LastSoul93 Opublikowano 28 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 Godzinę temu, Pepone napisał(a): A jeździsz lokalnie? Masz dłuższe trasy? Dziennie robię ok 50km w odcinkach 12stop, 20stop, 12 stop. W między czasie się trafia 2/3km stop jeśli trzeba po drodze wejść do sklepu czy odebrać dzieci od dziadków. I te 12 - 20 km są robione zwykle z prędkością nie mniejszą niż 70-90 bo zwykle leci się DK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 28 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 (edytowane) Takie sobie kup, żadnych DPF, GPF, kzfr, rozrządów, dwumas, itp 😀 Jak masz dostęp do gniazdka z możliwością ładowania w nocy to jesteś "w domu". Za 50 spokojnie do wzięcia bo tych aut nikt nie chce. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/nissan-leaf-salon-serwis-polska-100-bateria-stan-idealny-ID6GPsaW.html Edytowane 28 Stycznia 2025 przez Pepone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LastSoul93 Opublikowano 28 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 Dobre żarty 😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 28 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 (edytowane) Absolutnie nie. Tym pokryjesz 95% twoich potrzeb transportowych za grosze. Zakładając że robisz 1200 km miesiecznie za paliwo zapłacisz minimum 500 zł i tyle będziesz dokładał do swojej spaliny co miesiąc. Bierzesz kredyt z ratą 250 zł miesięcznie żeby dobić do ceny elektryka, tankujesz go w domu za 20% ceny paliwa i nawet w tym układzie jesteś do przodu. Ja sobie policzyłem że przez ostatnie dwa lata wydałem 9 tys rocznie na paliwo. Krótko potem kupiłem elektryka za 44 tys i jeżdżę za free bo mam nadwyżkę z PV Edytowane 28 Stycznia 2025 przez Pepone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LastSoul93 Opublikowano 28 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 Sugerujesz mi wziąć kredytu tyle ile mi braknie do kupna elektryka ? Nie dzięki ale jakoś nie czuje przekonania do elektryka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 28 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 Jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2025 10 godzin temu, Pepone napisał(a): Krótko potem kupiłem elektryka za 44 tys i jeżdżę za free bo mam nadwyżkę z PV Ile lat musisz spłacać instalacje PV???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 29 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2025 (edytowane) Instalacje PV spłacilem dawno tak czy inaczej a postawiłem ją kilka lat przed autem elektrycznym. Ono tylko poprawia mi stopę zwrotu. Jeżeli ktos nie ma PV to ma sens np offgridowa instalacja z magazynem energii. Jasne, nie jest to tanie ale na drugiej szali leżą wydatki na paliwo. Instalacja PV "z półki" 5 Kw z 10 kWh magazynem energii to 40.000 zl i jeszcze dostaniesz dopłaty! Koszt paliwa na przejechanie 100 tys km - minimum 40.000 Zł. To jest szybko zwracająca się inwestycja. Pierwszy z brzegu link: https://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Zestaw-Fotowoltaiczny-Falownik-5kW-Magazyn-Energii-10kWh/1100 Jak masz olej w głowie to części do takiej konfiguracji z Growatt (bez konstrukcji wsporczej i kabli ) dostaniesz w Polsce za ok 25 tys brutto (z VAT 23%) Edytowane 29 Stycznia 2025 przez Pepone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LastSoul93 Opublikowano 29 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2025 Dla mnie w tym momencie wymogiem jest kombi. Stad na dzien dzisiejszy i nastepnych kilka lat celuje wlasnie w megane 4 i na pewno nie elektryk. Raz ze nie mam przekonania. Dwa, ze chyba nie maja zasiegu jaki bylby satyfskacjonujacy, trzy to cena, niestety poza moim zasiegiem. No i 5... dla mnie te nowe auta to duza niewiadoma, nie chce sie wpedzic w jeszcze wieksze koszty jesli cos sie popsuje... REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 29 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2025 Jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LastSoul93 Opublikowano 29 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2025 Nie zebym mial jakies wielkie uprzedzenia wzgledem elektrykow. Ba nawet i kiedys to moze byc super zabawka, ale aktualnie uwazam ze infrastruktura w polsce nie jest pod tym kontem przygotowana. Ladowanie jest zbyt dlugie. A cena nowego samochodu z gwarancja jest kosmiczna... moze za 10/15 lat bedzie to tak jak teraz z benzyna,... REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi