Melman1980 Opublikowano 10 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2025 Dzień dobry. Serdecznie proszę o pomoc. Pacjent to MEGANE 1,6dci 163KM 2018r Problem pojawia się przy przyspieszaniu. Objawia się to jako szarpnięcie w wyniku jakby "odcięcia mocy" półsekundowy zanik zasilania?. Po szarpnięciu czasem wyskakuje błąd "Start/stop wyłączony" lub "hamowanie aktywne wyłączone". Problem występuje od kilku miesięcy ale dopiero teraz postanowiłem zajrzeć głębiej. Wymieniłem akumulator, brak poprawy. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 - aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2025 2 godziny temu, Melman1980 napisał(a): Po szarpnięciu czasem wyskakuje błąd "Start/stop wyłączony" lub "hamowanie aktywne wyłączone". Wyłączenie systemu S&S - to skutek niedomagania silnika, 3 godziny temu, Melman1980 napisał(a): Problem występuje od kilku miesięcy ale dopiero teraz postanowiłem zajrzeć głębiej. Zalecam; 1/ wymianę filtra paliwa na markowy, 2/ zapewnienie braku pęcherzy powietrza pomiędzy filtrem paliwa a pompą wtryskową, 3/ przed każdym tankowaniem; - dodać dodatek do paliwa do czyszczenia wtrysków, - efekty - po kilku wypaleniach zbiornika z paliwem, 4/ czyszczenie wtrysków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melman1980 Opublikowano 10 Marca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2025 Ok, dzięki za odpowiedź. Filtr paliwa był wymieniany w poprzednie wakacje. Myślę, że został zamontowany markowy. Tak się składa, że w sobotę wlałem na pełny bak liquid moly do czyszczenia wtrysków (będę obserwował. Nie znam historii świeć żarowych, mogą mieć wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2025 Od wakacji - to ok;7-8 miesięcy, a nie kilka, Warto zmienić na faktycznie markowy; mann. knecht, purflux, 31 minut temu, Melman1980 napisał(a): Nie znam historii świeć żarowych, mogą mieć wpływ? Nie mają wpływu na szarpnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 10 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2025 8 godzin temu, Melman1980 napisał(a): Problem występuje od kilku miesięcy ale dopiero teraz postanowiłem zajrzeć głębiej A czy podpiąłeś coś do diagnostyki układów elektronicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melman1980 Opublikowano 10 Marca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) 19 godzin temu, carsik napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Brak błędów Do diagnostyki używam elma oraz pyclipa, działa dobrze. Spróbuję go podłączyć i jeszcze raz przeprowadzę scan bloków Edytowane 11 Marca 2025 przez Melman1980 Dodanie nowego komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi