Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

wersja startowa 4992 vs 5327 / oprogramowanie 2.2.19.300 - różnice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Szukam lupką od południa, przeglądam różne wzmianki o aktualizacjach R-link 2 ale nie znalazłem interesującej mnie informacji.

Posiadam M4 z 2016 r ver 1.2 TCe 130 BOSE / wersja oprogramowania 2.2.19.300 / wer. oprogramowania startowego 4992.

Znalazłem w jednym temacie opis samodzielnej możliwości aktualizacji ver 2.2.19.300 do ver 3.x gdzie kolega ma wersję oprogramowania 5327.

Do tej pory byłem przekonany że oprogramowanie startowe zmienia się wraz ze zmianą oprogramowania a tutaj ZONK w tym samym 2.2.19.300 są różne startowe.

Może ma ktoś wiedzę skąd ta różnica w autach z 2016 roku i o co common z tą wersją oprogramowania startowego ?

PS. Jeśli w złym miejscu zapytanie proszę admina o przeniesienie

1 godzinę temu, qander napisał(a):

tą wersją oprogramowania startowego ?

To jest jak Bios w Windows. W R-LINK nazywa się to Micom. Oprogramowanie rozruchowe. Czym mniejszy numer, tym starsze. Wersje oprogramowania potrafiły się zmieniać przy produkcji co miesiąc. Po prostu R-LINK nie był dopracowany od początku. Przy Twojej wersji startowej nie bawiłbym się w samodzielną aktualizację, bo jest duże prawdopodobieństwo uwalenia radia. Znajdź na grupach FB, niezależnego fachowca z dostępem do serwerów renault i podniesienie Tobie Micom oraz wersję oprogramowania R-linka. ASO Tobie tego nie zrobi.

Ok. Teraz jest jasne. Faktycznie przy "biosie" będzie większa rzeźba i dobrze że się spytałem bo szkoda by było się wkopać na dodatkowe duże koszty po uwaleniu. Dzięki serdeczne za wyjaśnienie )  @sylwekdm

Mam nadzieję że znajdę jakiegoś speca choć widzę że przy mojej leciwej wersji Micom to będzie chyba raczej trudno. Jeśli ktoś się natknie na tego posta to będę wdzięczny za wskazanie , jakiś link lub kontakt bezpośredni do kogoś z Warszawy lub okolic .

Edytowane przez qander

2 godziny temu, qander napisał(a):

Micom to będzie chyba raczej trudno

Micom to nie problem. Sprzętowo sobie R-link poradzi z najnowszym.

W Wawie masz:

https://www.facebook.com/groups/115917142397634/permalink/1368478933808109/