Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie,

Samochód sporadycznie lubi sobie rzucić błędem i odciąć moduły ABS, ESP, S&S oraz Wjazdu pod górke.

Błędy zaczytane to DFTC00315 / DF001.

Jak widać na screenach, napięcie spada do 12,1V na module ABS. Akumulator sprawdzony (prod 03.2024), doładowany. Jutro zaczynam demontaż i czyszczenie styków w module bezpieczników i przekaźników.

Czy ktoś miał podobny problem, a jeżeli tak to jak go rozwiązał.

image.thumb.png.0baa79df182e0adf5b430e3d15695240.pngimage.thumb.png.cf61564496ad59d7ed49f9409efd5cac.pngimage.thumb.png.b06b0a3e98b6eb041a9660d1137c866a.pngimage.thumb.png.570a7bb7d63d2d1ee0068bd163c0658b.png

• 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Przez przypadek natknąłem się na elektryka, który miał podobny problem ze swoim S4. Podobno stracił dużo czasu i pieniędzy (wymiany modułów)na dojściu do problemu, który finalnie odkrył przez przypadek. Nie wiem co dokładnie zostało zrobione (podobno jakiś prozaiczny powód), ale od czasu naprawy błąd DF001 wyskoczył mi może 2 razy. Naprawa była stosunkowo droga.

Błąd zawsze pojawiał się gdy auto przekraczało prędkość 10km/h, najpierw padał ABS/ESP, a następnie wszystkie powiązane moduły S&S, Podjazd pod górkę, Radar/Kamera, Tempomat.

Wydaje mi się że podobny problem opisują chłopacy w temacie:

I możliwe że rozwiązaniem jest wyłączenie systemu ESM , tak żeby alternator ładował akumulator w trybie ciągłym , a nie skokowym.

Rozwiązanie opisane w innym wątku, nie testowałem go.

Może ktoś dobrze obeznany z DDT4ALL, potwierdzi ze jest to dobra metoda wyłączenia ESM dla M4/S4 (moduł UPC-EMM)