Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zmagam się z mega irygującym problemem w swojej Meganie.

*Kupiłem samochód w 3 lata temu, nie działała w nim klimatyzacja, nabiłem ją do ponad połowy i chwilę działała (z wyjącym wentylatorem) dopóki nie uciekł czynnik, przerywając chłodzenie co chwile (teraz wiem, że przerywała przez uszkodzony czujnik temperatury parownika) itd.. Miałem również błąd P0530 (AC refrigerant pressure sensor - circuit malfunction).

*Pojechałem do serwisu, okazało się, że mam nieszczelność na chłodnicy klimatyzacji oraz na rurce wysokiego ciśnienia - wymieniłem (chłodnica NFR albo Nissens - czarna). 

*Teraz klimatyzacja działa nienagannie (chociaż nie jest w tym aucie ani cicha jeżeli chodzi o nawiew ani jakoś super wydajna bo długo jej schodzi by schłodzić auto porównując z innymi autami).

Problem polega na tym, że przy uruchamianiu samochodu (z włączoną na auto klimatyzacją) automatycznie załącza się wentylator natychmiast na drugim biegu.

Przy obecnych pogodach wentylator wyje cały czas, nawet wieczorem (wczoraj o 22:30 przy 16 stopniach) zaczęła wyć co jak zwykle zwraca uwagę przechodniów i jestem najgłośniejszym samochodem jakiegokolwiek kiedykolwiek słyszałem, raz mi powiedziano, że wyje jak tir.

*Ciśnienie przy 25 stopniach przy wyłączonym silniku to 5.8 bar

*Ciśnienie przy 33 stopniach przy włączonym silniku to 14,6 bar (ustawiona temperatura 20 stopni, auto)

*Klimatyzacja była nabita 480g w 2023 roku (jesienią)

*Po wymianie chłodnicy klimatyzacji i rurki wysokiego ciśnienia błąd P0530 zniknął

*Nie posiadam aktualnie żadnych błędów w pojeździe

*Wentylator nie ma żadnych oporów przy obracaniu

*Odpalając silnik włącza się natychmiast wentylator na drugim biegu już, gdy ciśnienie wynosi jedynie 6 bar i rośnie zwykle do 14-15 bar

*Przy niższych temperaturach ciśnienia są ciut niższe, ale wentylator tylko chwile powyje i przestaje (w momencie, gdy jest np. 10 bar) mimo, że ciśnienie dalej rośnie do tych 12-14

*Testowałem dwa auta obok siebie (drugie 1.6 110KM) i tam wentylator przy niższych temperaturach letnich nie wchodził na drugi bieg

*Spsikałem profilaktycznie wtyczkę czujnika ciśnienia klimatyzacji kontaktem

*Wymieniałem też w 2023 czujnik temperatury parownika który powodował zły odczyt (-40 stopni) i przerywanie klimatyzacji

*W panelu klimatyzacji region ustawiony jest na 3

*Wentylator wyłącza się (albo schodzi na pierwszy bieg) po przekroczeniu ok 40km/h

*Po wyłączeniu klimatyzacji wentylator gaśnie całkiem (mój Dieselek nie grzeje się)

1. Czy możliwa jest zmiana wrażliwości układu klimatyzacji by załączał ten wentylator później?

2. Czemu przed nabiciem klimatyzacji system zgłaszał zwarcie na czujniku a później nie?

3. Możliwe jest by powodował to czujnik temperatury zewnętrznej mimo, że teoretycznie odpowiada tylko za pokazywanie temperatury na ekranie multimediów?

Jakieś inne sugestie?

Baaaaaaaardzo Wam dziękuję za podpowiedzi lub rozwiązania

• 3 miesiące temu...

Problem zdaje się być rozwiązany. Pomogła wymiana czujnika temperatury zewnętrznej lewego lusterka (kierowcy) którą zrobiłem ot tak bo znalazłem takowy na Ali za 20zł.

* Wentylator uruchamia się na pierwszym biegu natychmiast po uruchomieniu samochodu (tak jak trzeba), nie wskakuje na drugi bieg nawet, gdy jest cieplej

* Nagrzewnica elektryczna uruchamia się poprawnie, gdy na zewnątrz ~ +5/+10 stopni a nie przy zerze lub mniej

* Zmieniła się charakterystyka pracy samej klimatyzacji - przy ustawionych 20 stopniach i ok 5 na zewnątrz - ta grzeje zamiast puszczać zimna na nogi

Taka pierdoła, a nie wiecie ile radości :)