Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Elektryczny ręczny a nowe sprzęgło

gkeyrfy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim! Potrzebuję Waszej wiedzy przy weryfikacji pracy sprzęgła po wymianie.

Pacjent: Renault Megane 3, 2015 r., 1.5 dCi (110 KM). Objawy przed: Ślizganie się, branie bardzo wysoko. Stan po wymianie: Sprzęgło łapie od samego dołu (jest duża poprawa), ale pojawił się problem z elektrycznym hamulcem postojowym.

Problem: Hamulec automatycznie nie odpuszcza przy ruszaniu do przodu. Przy wstecznym jest nieco lepiej (auto "siądzie", ale w końcu puści). Sprawdziłem parametry w PyClipie i zauważyłem, że czujnik położenia sprzęgła wysyła sygnał o "odpuszczeniu" pedału później, niż tarcza faktycznie zaczyna brać. Wygląda na brak synchronizacji między fizycznym punktem styku a elektroniką.

Moje pytania:

1. Gdzie fabrycznie powinno brać sprzęgło w tym modelu? Czy "sam dół" tuż po wymianie to norma, czy może układ jest zapowietrzony?

2. Jak zdiagnozować winowajcę? Czy to kwestia uszkodzonego/źle zamontowanego czujnika przy pedale, czy serwis mógł coś "skopać" przy samym montażu zestawu?

Auto było robione w serwisie specjalizującym się w Renault, więc teoretycznie wiedzą, co robią, ale ten hamulec nie daje mi spokoju. Z góry dzięki za wskazówki!