Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zwarcie po zalaniu Megane 3 1.5 dCi (automat)

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas ostatniej lipcowej ulewy wjechałem Megane 3 1.5 dCi (automat, 2015r) w dosyć głęboką wodę (prawie po kolana). Auto zgasło, ale zostało szybko wyciągnięte z tej wody. Laweta zabrała mnie do garażu. Rozebrałem układ dolotowy. Filtr powietrza trochę zamókł, ale w rurze dolotowej do silnika było sucho. Olej prawidłowy, bez oznak mleka i masła na korku. Wysuszyłem cały układ dolotowy wraz z komorą filtra powietrza przez kilka dni. Zamontowałem nowy filtr powietrza.

Po naciśnięciu START rozrusznik nie zakręcił i wszystko co się świeci na desce rozdzielczej przygasło. Z okolic rozrusznika poleciał dymek. Stwierdziłem, że rozrusznik zalany i jest tam zwarcie, więc kupiłem nowy. Dzisiaj go zamontowałem po 11 dniach od zalania. Pod maską nie widzę oznak wilgoci i już jej nie czuć. Po włożeniu karty świeci się OK, po naciśnięciu START rozrusznik próbował zakręcić, ale dosłownie przez pół sekundy i znowu wszystko przygasło. Akumulator jest prawie nowy i profilaktycznie go naładowałem przed wymianą rozrusznika.

Niestety znowu poleciał dymek z okolic rozrusznika, ale tak jakby spod niego. Przewody od akumulatora zrobiły się gorące, czyli jakieś zwarcie uniemożliwiające zakręcenie rozrusznikiem, bo wystąpił spadek napięcia przepływem jakiegoś prądu zwarciowego.

Co jeszcze może robić zwarcie (czyli jest zalane wodą) po naciśnięciu START, bo po włożeniu karty nie ma zwarcia?

Raczej nowy suchy rozrusznik nie zrobił zwarcia. Jak wyciągnąłem stary rozrusznik, to pod nim też nie widziałem wilgoci.