Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z DPF i opóźniona reakcja na dodanie gazu.

zielony136

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Auto Megane 3 2014r. 1.5dci 110km silnik k9k 636. Problem polega na tym, że auto ciężko reaguje na gaz "zastanawia się" 2-3sek. zanim ruszy z biegu jałowego i nie ma mocy. Wymieniona przepływka, map sensor podmieniony, wyczyszczony EGR, wyciągnięte wtryski i wymienione końcówki. Turbo sprawne. Żadnej poprawy po tych zabiegach. Wtryskiwacze pokazują odpowiednio 1.31, 0.77, 0.88 i 1.05 na wszystkich korekty po 7. Masa osadów w DPF 19.36g, a pyłu 11.2g. Ciśnienie różnicowe DPF pokazuje 31mbar na biegu jałowym, po lekkim dodaniu gazu pokazuje ponad 100, a przy mocnym jest dużo wyższe. Co może być przyczyną tego zamulenia i wyższego spalania? 

• Zmieszany 1

• aniewa zmienił(a) tytuł na Problem z DPF i opóźniona reakcja na dodanie gazu.
  • 2 tygodnie później...

Heloł, sprawdź ciśnienie przy 2500 czyli przy wiekszym przepływie spalin. Ciężko FAP przytkac, ale się da 😐. Ile gram sadzy jest po wypaleniu? I auto jeździ po mieście czy trasy?

Przy przytkanym filtrze FAP komputer może ograniczyć moc bo jest mniejszy przepływ spalin.

Edytowane przez Majorrrem

• 3 miesiące temu...

Siema , nie będe robił nowego tematu ,ale mam jak kolega wyżej.  Dpf tak się zatkał , że auto jechało tylko do 1500 obr. Czerw check , start stop awaria i dtc z dpfem zapełnionym . Miałem już go wywalać bo u mnie były historie z układem wtryskowym . Mówie ostatnia deska ratunku wale chemie k2 do dpfa. Chemie podalem w wezyk od czujnika ciśnienia spalin przed dpf . Przed tym zabiegiem na wolnych mialem cisnienie roznicowe 250 mbar ! I 57 gr sadzy!  Po chemii spadlo do 60 mbar i 17 gr sadzy.  Mimo to fura nie zezwala na procedure startu wypalania dpf . Chciałem wymusić na diagnostyce . Auto podnosi obroty do 3 tys i zaczyna nagrzewanie. Niestey nie moge przebić więcej jak 236 st na filtrze dpf gdzie chyba minimum jest 600 podczas wypalania ... wyglada na to , że złapałem jakąś ustereczke i to spowodowało brak wypalania i zatkanie dpf.  Ostatnio chyba ktos walnal na mnie klatwe z tym autem 😀 niech mi ktoś mądrzejszy doradzi gdzie moge zajrzec zanim wezme klucze i flexa w dłoń i rozpruje dpf . Auto co prawda jezdzi ok aktualnie po tej chemii ,ale to co sie działo za mną przez pare km , to gorzej niż lokomotywa 😀 oczywiście błędów w ecu brak ! Czujnik tempratury na dpfie pokazuje zla temperature ? Czy jakis problem z silnikiem ?  2-3 pojezdzilem , sadza rosnie a procedura sie nie odpala nawet na trasie szybkiego ruchu!20260912_175938.thumb.jpg.d6a4b3bcd3bf00d7911cd79fe82d82c4.jpg20260912_175938.thumb.jpg.d6a4b3bcd3bf00d7911cd79fe82d82c4.jpg

20260912_175007.jpg

Edytowane przez vanthunder

Wygląda na problem z czujnikiem temperatury spalin przy filtrze dpf. Przy normalnej jeździe bez wypalania oscyluje blisko temperatury przed turbo, przy wyższych obrotach jest znacznie ponad 300 stopni C. Podejrzyj temperaturę spalin przed turbo bo na załączonych zdjęciach tego nie widać. Obie temperatury (przed turbo i DPF) przy większych obrotach powinny zbliżać się do siebie i na rozgrzanym silniku przy dodawaniu gazu znacznie przekraczają 350 stopni.

Przepraszam obcieło mi screena. Tak to wyglądało podczas procedury statycznego wypalania . Auto zaczęło się zagrzewać. Przez 10 minut temperatura rosła naprawde powoli w tym dpfie , a nie chce mi się wierzyć , że przy 3000 obr tam nie było piekła 😀 delphi ma procedure jak clip tj 3 etapy . Rozgrzewanie przy 3 tys obr , wypalanie i studzenie . Jak widać moj kończy na pierwszym etapie bo pewnie aplikacja zakłada na ten moment większą temperature spalin . Chciałem wywalić fap całkiem ,ale może się jeszcze uda to naprawić. Jutro sprawdze te temperatury w czasie jazdy ,ale już kiedyś mnie zdziwiło to , że są tak niskie . Czy te czujniki mają takie same kostki ? Istnieje szansa , że ktoś mógł je zamienić u góry bo mam tam spory bałagan i ktoś tam już buszował przedemną wydaje mi się  . Czy klimatyzacja powinna być włączona podczas procedury ?

20260912_175012.thumb.jpg.4e87f33faac277c314ebf69b0a8ecc36.jpg

Edytowane przez vanthunder