forest Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 mam megane '98 1.6 i kiedyś sobie spokojnie pomykała 180 i jeszcze powoli szła do przodu a dziś i na gazie i na v-powerku tylko 162 przy 4500-4700 (mniej więcej) żeby nie było na 5 i nic więcej ;( co jest? czy to może być wina opon zimowych(165/70 R13? [Przypominam o zasadzie nazewnictwa tematów ! - Krzychu] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Tak są większe i kręcą się wolniej, oraz mają większe opory toczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 hadson skąd Ty wiesz że są większe??? :-/ średnica koła zostaje ta sama zima-lato , no chyba że ktoś bez głowy kombinował. Po za tym z założenia zimówka jest węższa więc teoretycznie mniejszy opór ale przy obecnych temp. zew klei sie do podłoża co zwiększa opór. Forest myśle że złapałeś troche wiatru w nos i stąd mniejszy Vmax. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Vivaldi. Postaw sobie obok siebie 2 opony tego samego rozmiaru letnią i zimową. I zobacz która wyższa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucifersam Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Ja mam podobny problem. ostatnio moja mego doszla do 100 km/h i dalej nic. gaz wscisniety a ona swoje 100. co moze byc utrata mocy silnika? (Megane 1.4 RN 1996) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 lucifersam, rozumimem ze jezdzisz na LPG. Czy po przelaczeniu na benzyne tez szybciej nie chce jechac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 na gazie i na v-power racing tak samo jest :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 forest, sprawdź filtr powietrza i układ wydechowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucifersam Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Niestety, lub na szczescie nie jest to LPG. Problem tak na powaznie pojawil sie kilka dni temu. nie mogle go rano odpalic. niby wszystko 'krecilo' jak nalezy, ale silnik zaczal wydawac takie odglosy, jak zimny disel (chociaz mam benzyne). po 15 minut krecenia, udalo sie go odpalic i jak do tej pory wszystko gra. no moze procz falujacych obrotow. ale dzisiaj rano jadac do pracy staralem sie go rozbujac i udalo sie - 100 kmh i ani ciut wiecej. nie mam pojecia co jest grane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Postaw sobie obok siebie 2 opony tego samego rozmiaru letnią i zimową. I zobacz która wyższa... wydaje mi sie ze masz źle dobrane. Przykładowo (inna marka) 185x60x14 to to samo wrecz co 195x50x15. Różnica co najwyżej do 3mm w średnicy i 3-4km/h na cyferblacie (praktycznie nie zauważale a co dopiero odczuwalne). Jeszcze nie widziałem producenta który fabrycznie zalecałby zmiane średnicy kół na zime. Albo sie pomyliłeś dodatkowo wizualnie (głębokość bieżnika zimówki) albo masz jedne nowe a drugi zjechane ( różnica do 10mm). A tutaj sobie przelicz jakie powinienes mieć prawidłowe.zamienniki opon [ Dodano: 2007-03-11, 13:05 ] ale silnik zaczal wydawac takie odglosy, jak zimny diselto w takim razie moznaby zacząć litanie dlaczego auto nie chce jeździć : zacznij o zwrócenia uwagi czy katalizator sie nie zsypał i zatkał wydech, zobacz po jeżdzie czy nie grzeje sie (obudowa kata) bez mała do czerwoności. Często na chwile pada cewka, na kat rzucone zostaje czyste paliwo z jednego cylindra, kat w tym momencie zaczyna umierać, cewka wraca do normy i śladu po usterce chwilowo nie ma. Potem sprawdź zapłon czy rozrząd nie przeskoczył. Potem dolot z czujnikiem zassanego powietrza (o ile go masz) i filtr .... ale to raczej nie to. Itd, itd.... :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 lucifersam zaworki i filtr paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 to nie tylko stan tech. naszych aut ale takze nasze drogi, nawet te nowe... dwa lata temu, odebralem LalunieII ojca z serwisu (zbieznosc kol, w zimie zapomnial ominac paru kanionow...) :] 1/4 baku paliwa miarowo podprowadzalo 1.8 16V 122KM. wkroczylem na obwodnice w wieliczce. 3 gladkie szerokie nowe paski asfaltu. but do podlogi... 160, 165, 170, 175, 178... 178, 178... nic wiecej... :/ cholera moze wiatr, zobaczymy jak bede wracal, dolecialem na stara czesc i tu nagle jakby ktos kopnol Lale w zadek, moment 190, 195, zjazd, nawrot, but, 170, 180, 190, ok, ma jeszcze zapas. lekkie przychamowanie do 170 (wjazd z zakopianki) i wpadam na "nowy" kawalek, but... 175, 175, 176... bieda... dodam ze jadac na wakacje do hiszpanii, w niemczech w strasznej ulewie, pod gore, w 3 osoby + full bagaznik jechalem osobiscie 210 i gaz mialem lekko wcisniety, poszla by 220+ (na paliwie jeszcze z PL) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Widać to te niemieckie powietrze tak dobrze działa na silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucifersam Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Drodzy panowie. zabiore sie zatem za wymiane filtorow, zmienie silniczek krokowy i cewki. moze pomoze... niestety problem polega na tym, ze nie mieszkam w polsce tylko w Polnocnej Irlandii. wiec bede musial sie troche nagimnastykowac, by w ASO powiedziec, co dolega mojej megi. niestety technicznego slownictwa nie ucza w szkolach a i slownik takowy ciezko dostac. niestety, kasy tez troche pojdzie... ehhh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Są to proste czynności więc możesz wykonać je sam, nie wymagają też specjalistycznego sprzętu, a forumowicze chętnie pomogą. Dzięgi zostaną w kieszeni no i jaka satysfakcja z samodzielności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi