yuve Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Witam! W moim Scenicu II 2005 1.9 DCi na kompie pojawił się komunikat: zregeneruj katalizator. O co chodzi?? Czy ktoś coś takiego w ogóle robi, gdzie i za ile?? Nie wiem, czy to ma związek, ale zdarzało się czasem, że samochód podczas jazdy jakby nagle zaczął "hamować silnikiem" pomimo, że cisnąłem na gaz, a wskaźnik obrotów stał w miejscu. Po wysprzęgleniu i zdjęciu nogi z gazu "moc powracała". Myślałem że to tylko zabrudzony układ recyrkulacji powietrza (miałem coś takiego w peugeocie) a tu teraz ten komunikat. Co o tym sądzicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 pojawił się komunikat Gdzie? Co o tym sądzicie ?? Wymień kata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Athlon Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 masz filtr cząstek stałych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuve Opublikowano 24 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 jak napisałem: komunikat pojawił się na kompie (czyt. wyświetlaczu komputera). z tego co wiem (nie znam się na silnikach ) to filtr cząstek mam i został miesiąc temu wymieniony. teraz jeszcze przypomniał mi się taki detal (nie wiem czy ma to jakiś związek): komunikat pojawił tuż po zatankowaniu ultimate BP diesel - wcześniej jeździłem na zwykłym dieslu BP... mogę w ostateczności wymienić katalizator, ale dziwi mnie dlaczego pisze "zregeneruj" a nie "wymień"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 24 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 yuve, przyjedź do mnie na podpięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuve Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 no cóż moje pytanko już się zestarzało, ale chciałem dodać nową "zagwozdkę" - wyjeździłem ultimata BP, nalałem zwykłego diesla BP i cud: komunikat przestał się pokazywać :shock: !!!o co tu kurteczka chodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Może za drogie paliwo zatankowałeś :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat_2002 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Witam Dziś pojechałem z takim właśnie komunikatem "zregeneruj katalizator" do serwisu. Podpieli komputer i powiedzieli co następuje : W zimowych warunkach pogodowych, przy jeździe po mieście, filtr cząstek stałych FAP nie może być skutecznie przeczyszczony ( silnik automatycznie przedmu[ciach]e go co jakiś czas) . Dlatego też, jak pojawi sie napis, należy przejechać sie troche dynamiczniej poza miastem ( predkośc 80 km/h lub wyższa) i powinno pomóc - komunikat zniknie. Jeśli dłużej sie pojeździ bez "przedmuchania - to wtedy niestety trzeba juz jechać na komputer i wtedy wymuszą przeczyszczenie filtra FAP i skasują komunikat. Tak jak powiedzieli - tak zrobiłem i po 5-7 km pomogło - komunikat zniknął w momencie jak zawracałem z przejażdżki i gwałtownie ruszyłem. Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi